fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ

Η πλατεία Κασταλίας

Πλατεία Κασταλιας Μαρουσι

Στέκει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο κέντρο του Αμαρουσίου αποτελώντας κόμβο για τους δημότες, αλλά και για τους περαστικούς. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα σημεία της περιοχής με το όνομα της να αναφέρεται στην ποτάμια Νύμφη Κασταλία, κόρη του Αχελώου, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Η κρήνη στο κέντρο της πλατείας αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πρώτους κατοίκους του Αμαρουσίου, που προσέτρεχαν εκεί για το καθαρό νερό της. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε η μικρή πλατεία τριγύρω, όπου ταξιδιώτες, περιηγητές, αλλά και ντόπιοι σταματούσαν να ξεκουραστούν, να δροσιστούν και, όταν πια δημιουργήθηκε το πρώτο καφενείο, να ανταλλάξουν απόψεις και να κουτσομπολέψουν… Οι νερουλάδες της περιοχής «φορτώνονταν» το νερό της και το διένειμαν στους κατοίκους βορείων και ανατολικών προαστίων.

πλατείας διά χειρός του κ. Χρήστου Δημητρίου

Η πλατεία Κασταλίας διά χειρός κ. Χρήστου Δημητρίου

 

Η παραπάνω, χειροποίητη, αποτύπωση της πλατείας διά χειρός του κ. Χρήστου Δημητρίου, επαναφέρει τις μνήμες των παλιών, αλλά βοηθά και τους νέους να αντιληφθούν πώς ήταν το κεντρικό σημείο του δήμου μας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας παρατηρητικός αναγνώστης θα εντοπίσει κτίρια που στέκουν στην ίδια θέση όλα αυτά τα χρόνια.

  • Ξενοδοχείο «Πελοπόννησος»: τα τελευταία χρόνια το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και διαφόρων γραφείων και εταιρειών.
  • Αρτοποιείο Παπαμιχαήλ
  • Χρυσοχοείο – ωρολογοποιείο Γκιούλμπαμπα
  • Οικία Τζιβανόπουλου: μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το «Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών»

Παρατηρούμε, ότι η κεντρική οδός Δήμητρος εκείνα τα χρόνια έφτανε μόνο μέχρι την οδό Πλαστήρα. Η διάνοιξή της μέχρι την οδό Βασιλίσσης Σοφίας έγινε αρκετά χρόνια αργότερα.

Καθώς η πλατεία Κασταλίας γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, πολλά ήταν τα μικρά καταστήματα που άνοιξαν τριγύρω της και την κατοχύρωσαν ως το κέντρο του Αμαρουσίου. Μερικά από τα πιο γνωστά ήταν:

  • το παντοπωλείο Κοτζιά
  • ο φούρνος Τσέλιου
  • το καφενείο του Σίσκου
  • το τυπογραφείο του Χάνου
  • το μπακάλικο του Τόσκα

Η δημοφιλία και η ομορφιά της πλατείας Κασταλίας οδήγησαν πολλούς παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών του 60’ και του 70’ να την προτιμήσουν για τα γυρίσματα των έργων τους.

Κατηφορίζοντας την Βασιλίσσης Σοφίας προς την πλατεία, ταινία: Η Βουλευτίνα, 1966

Κατηφορίζοντας την Βασιλίσσης Σοφίας προς την πλατεία, ταινία: Η Βουλευτίνα, 1966

 

Η στροφή της Βασιλίσσης Σοφίας, ταινία: Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ, 1973

Το 2010, επί δημαρχίας Γεωργίου Πατούλη, η πλατεία ανακαινίστηκε χωρίς, ωστόσο, να αλλοιωθεί η εικόνα της. Η ιστορική κρήνη και το επιβλητικό μαρμάρινο άγαλμα της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, προστάτιδας του δήμου, στέκουν εκεί εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Πλατεία Κασταλίας 1902

Πλατεία Κασταλίας 1902

πλατεία κασταλιας

Πλατεία Κασταλίας σήμερα

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
Σεπ 15, 2021 - Τετ
Μαρούσι, Ελλάδα
21°C αίθριος καιρός
τετ09/15 πέμ09/16 παρ09/17 σαβ09/18 κυρ09/19
αίθριος καιρός
29/21°C
αίθριος καιρός
30/21°C
αίθριος καιρός
30/22°C
αίθριος καιρός
33/24°C
αίθριος καιρός
33/24°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Διακοπές ρεύματος από την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει η ΔΕΔΔΗΕ στο Μαρούσι.

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Έναρξη μαθημάτων, κατόπιν πληρότητας των τμημάτων βάσει των αιτήσεων: Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021   Ξεκινούν από τη Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και διαρκούν έως την Πέμπτη 30  Σεπτεμβρίου 2021 οι...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Αμαρουσίου για τη χρονική περίοδο 2021 – 2022, που υλοποιούνται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ), ξεκινούν την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 άνοιξε η αυλαία του 22ου Φεστιβάλ...