fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΓΕΝΙΚΑ

Γιώργος Κουμουτσάκος: Έργο πνοής ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας Αττικής

Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας Αττικής ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά. Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, σχεδίου χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου, την επικαιροποίηση των σχετικών μελετών και την ωριμότητα του έργου ως προς τη δημοπράτησή του.

Σημειώνεται έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μικρό τμήμα, συγκεκριμένα το νότιο, του μεγάλου ποδηλατικού άξονα «Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά». Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο τμήμα του, δηλαδή ο βόρειος κλάδος του, μήκους 17 χιλιομέτρων, δεν έχει κατασκευαστεί.  Ενώ η σχετική δαπάνη είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν μελέτες και εγκρίσεις από τους δήμους από τους οποίους πρόκειται να διέλθει αυτός ο ποδηλατικός άξονας.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή καθώς το τμήμα «Σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι – Ομόνοια – Βικτώρια – Περισσός – Πευκάκια – Νέα Ιωνία – Ηράκλειο – Ειρήνη – Μαρούσι – ΚΑΤ – Κηφισιά», διέρχεται από τους δήμους του Βόρειου Τομέα και θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του.

Από την πλευρά του ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού από την αρμόδια Διεύθυνση, με θέμα την παροχή υπηρεσιών από εξωτερικό ανάδοχο. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επικαιροποίηση του διαθέσιμου υλικού και μελετών για την προώθηση υλοποίησης του έργου Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος Βόρειο Σκέλος «Γκάζι – Κηφισιά». Ο ανάδοχος θα πρέπει να υποστηρίξει τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εκτιμήσει και να προσδιορίσει τις αλλαγές που θα επέλθουν στην ευρύτερη περιοχή κατόπιν υλοποίησης του αναπροσαρμοσμένου σχεδιασμού και των προβλέψεων του.

Ο κ. Ταγαράς παρουσίασε επίσης τις αλλαγές που δύνανται να επέλθουν και να προταθούν και είναι:

–         η κατάργηση παρόδιας στάθμευσης, είτε τμηματικά είτε σε όλη την έκταση του οδικού τμήματος

–         η αλλαγή της κυκλοφοριακής οργάνωσης, όπως για παράδειγμα μονόδρομος να γίνει πεζοδρόμος, αμφίδρομος να γίνει μονόδρομος- να καταργηθεί λωρίδα κυκλοφορίας κ.ά.

–         η δημιουργία μικτών δρόμων ποδηλάτων – οχημάτων με προτεραιότητα στα ποδήλατα

–         η τροποποίηση της αρχικής χάραξης του ποδηλατοδρόμου

–         η διεύρυνση των πεζοδρομίων, των λωρίδων και των ποδηλατοδρόμων

 

Σημείωσε επίσης ότι για το σύνολο αυτών των αναγκαίων προβλέψεων και ρυθμίσεων θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υποστήριξη της ΔΜΕΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη σύνθεση των απόψεων στις τελικές προτάσεις στην οριστικοποίηση, επικαιροποίηση, της μελέτης για να τύχει τελικά της χρηματοδότησης.

Σχετικά με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο, επισήμανε ότι είναι 136.000 ευρώ περίπου με τίτλο «Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος, βόρειο σκέλος Γκάζι – Κηφισιά». Η διάρκεια της σύμβασης αυτής είναι δώδεκα μήνες από την ανάρτηση μέχρι και την ολοκλήρωση των παραδοτέων.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναγνώρισε ότι η αφετηρία για να πραγματοποιηθεί το έργο, δηλαδή η πολιτική βούληση, υπάρχει, όπως και η κατανόηση της αναγκαιότητας για την μετάβαση σε μία νέα φάση με πόλεις πιο φιλικές στο περιβάλλον και στους κατοίκους τους. Τέλος, αναφερόμενος στην προφανή πολυπλοκότητα του έργου, σημείωσε ότι αυτή δεν πρέπει να σταθείεμπόδιο στην ολοκλήρωσή του καθώς, η μετάβαση αυτή προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές και συντονισμένες προσπάθειες.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Κυπελλούχος Ελλάδος για το 2022 στην κατηγορία των γυναικών αναδείχτηκε η Ειρήνη Τσουπάκη η οποία κέρδισε την 1η θέση στο Κύπελλο δρόμου σε ανώμαλο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το απόγευμα της Τρίτης 22 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, 24χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή από αυτοκίνητα, κατ’...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου σας προσκαλεί στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στην...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου προσκαλεί τους πολίτες της πόλης στα εγκαίνια του νέου Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμαρουσίου «Ζεκάκειο»....