fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου”

Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου

Σε ένδειξη τιμής στην ιστορική μνήμη για την κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική Σμύρνη, με τη συμπλήρωση μιας εκατονταετίας από την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έγινε η παρουσίαση στο Μαρούσι του ντοκιμαντέρ: “Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου”, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2022.

Το ντοκιμαντέρ, με την προβολή ιστορικών ντοκουμέντων παρουσίασε παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η φιλόλογος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λίλα Παπαδημητρίου, το οποίο επιμελήθηκε η ιδία.

Με τη γεμάτη συναίσθημα αφήγησή της ταξίδεψε το κοινό στην πιο δραματική στιγμή της νεότερης ιστορίας, ανασύροντας μνήμες από το βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπογράμμισε ότι «η Μικρασιατική καταστροφή είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί ως εθνική καταστροφή, συνδυασμένη πάντα με την προηγούμενη γενοκτονία των Ποντίων», εκφράζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα γεγονότα, ως Έλληνας με μικρασιατική καταγωγή και με πολλά ακούσματα από την παιδική του ηλικία.

Ειδική αναφορά έκανε στις πολιτικοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεισφορά των Μικρασιατών.

«Οι Μικρασιάτες ήλθαν στην Ελλάδα και στην ουσία ανακαίνισαν το εμπόριο, στελέχωσαν τη βιομηχανία, δημιούργησαν το νέο πολιτισμό και βοήθησαν τη χώρα να βρει την περπατησιά της τα επόμενα χρόνια. Όλο αυτό τον “καμβά” θα το δούμε μέσα από αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ» σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου.  

Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου                    

Προλογίζοντας την εκδήλωση η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «το ντοκιμαντέρ είναι ένα πραγματικό οδοιπορικό μνήμης και τιμής για την κοιτίδα του Μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική πόλη της Σμύρνης», το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, ώστε οι νέες γενιές να μην λησμονήσουν ποτέ την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων.
«Οι επόμενες γενιές έχουν ένα μεγάλο χρέος και μία μεγάλη ευθύνη να διδασκόμαστε από το παρελθόν μας, να το χρησιμοποιούμε ως φάρο για το παρόν και για το μέλλον μας».

Την εκδήλωση διοργάνωσε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης η εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» και μεταδόθηκε με live streaming.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας, η Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εφιαλτικές στιγμές έζησε γυναίκα στο Μαρούσι όταν ξαφνικά της επιτέθηκε άνδρας ο οποίος την οδήγησε σε ένα σημείο όπου και την εγκλώβισε για να...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η εργαζόμενη στο Δήμο Αμαρουσίου, Χρυσίτα Ναυπλιώτου, συμμετείχε στον μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, σε μια περίοδο περίεργη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήκωσε την ελληνική σημαία...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Λεωφορείο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παλαιό Φάληρο – Κηφισιά προσέκρουσε χθες σε στέγαστρο στάσης στο Μαρούσι. Το ατύχημα έλαβε χώρα στη λεωφόρο Κηφισίας...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου και ΔΣ της Παγκρητίου Ενώσεως που θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, έχουμε...