fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιήγηση σε τρεις μεταβυζαντινές εκκλησίες με το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου

περιπατητική διαδρομή / ξενάγηση στο Δάσος Συγγρού

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της πόλης, το πρόγραμμα του Δήμου «Πολιτιστικές Διαδρομές» λαμβάνει και πάλι χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, Ώρα 09:30 π.μ., με επισκέψεις σε τρία μεταβυζαντινά εκκλησάκια, τα οποία αποτελούν θύλακες μνημειακής διαχρονικότητας της πόλης μας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) με την επιμέλεια του Προέδρου της Νίκου Πέππα. Οι περιηγήσεις σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Αμαρουσίου προσφέρουν δυνατότητες γνώσης, κοινωνικοποίησης και αναψυχής, τυγχάνουν δε μεγάλης ανταπόκρισης.

Η διαδρομή, το Σάββατο 21 Μαΐου περιλαμβάνει επισκέψεις σε τρεις μεταβυζαντινές εκκλησίες.

· Στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην ομώνυμη οδό, ο οποίος είναι μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και ημικυκλική αψίδα και η ανέγερσή του χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αι. από τον Άγγελο Μεσογείτη.

· Στην Παναγία Νερατζιώτισσα, το πλέον εμβληματικό χριστιανικό μνημείο της Αττικής, πετρόχτιστη εκκλησία που οφείλει την ονομασία της στις πολλές νεραντζιές που είχε η περιοχή. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Πέλικα. Στο ναό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου – 18ου αι. Η τοιχοποιία περιλαμβάνει άφθονο αρχαιότερο υλικό και είναι πιθανό ο σημερινός ναός να έχει ανεγερθεί στη θέση παλαιότερου κτίσματος.

· Στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Πέλικα, στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος, γεμάτο με τοιχογραφίες του 17 αι. Εκκλησάκι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων καταλοίπων που ξεχωρίζουν στη βάση του καθώς και των γλυπτών πάνω από την είσοδο.

Η επίσκεψη στα μεταβυζαντινά εκκλησάκια υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με παρουσίαση που θα γίνει από την κ. Δήμητρα Πέτρου, Αρχαιολόγο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το

Δημοτικό Γυμναστήριο

«ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», (Β. Όλγας 12, Ώρα: 09:30 π.μ.)

(Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορείο για την μεταφορά των επισκεπτών, με αναχώρηση & επιστροφή στο ίδιο σημείο)

(Συνίσταται η χρήση μάσκας για την τήρηση υγειονομικού πρωτόκολλου όπως ορίζεται για covid-19)

Δηλώσεις συμμετοχής :

 

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου

κα Ρούλα Ρέππου & κα Κατερίνα Γκίκα

τηλ. Επικοινωνίας : 2108056314, εσωτ. 219

e–mail : [email protected]

Περιήγηση σε τρείς μεταβυζαντινές εκκλησίες του Δήμου Αμαρουσίου με το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές»

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου και Προστάτη του Πολυδρόσου Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Πατριαρχικού Εξάρχου της νήσου...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που εξερράγη στον σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στην οδό...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τον Τζον Μακ Κέιν στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2008 λαμβάνοντας το 52,92% των ψήφων με 365 εκλέκτορες, οι επικοινωνιολόγοι της εποχής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τη μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 17ης...