fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιήγηση σε τρεις μεταβυζαντινές εκκλησίες με το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου

περιπατητική διαδρομή / ξενάγηση στο Δάσος Συγγρού

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και στο πλαίσιο της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της πόλης, το πρόγραμμα του Δήμου «Πολιτιστικές Διαδρομές» λαμβάνει και πάλι χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, Ώρα 09:30 π.μ., με επισκέψεις σε τρία μεταβυζαντινά εκκλησάκια, τα οποία αποτελούν θύλακες μνημειακής διαχρονικότητας της πόλης μας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) με την επιμέλεια του Προέδρου της Νίκου Πέππα. Οι περιηγήσεις σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Αμαρουσίου προσφέρουν δυνατότητες γνώσης, κοινωνικοποίησης και αναψυχής, τυγχάνουν δε μεγάλης ανταπόκρισης.

Η διαδρομή, το Σάββατο 21 Μαΐου περιλαμβάνει επισκέψεις σε τρεις μεταβυζαντινές εκκλησίες.

· Στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην ομώνυμη οδό, ο οποίος είναι μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και ημικυκλική αψίδα και η ανέγερσή του χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αι. από τον Άγγελο Μεσογείτη.

· Στην Παναγία Νερατζιώτισσα, το πλέον εμβληματικό χριστιανικό μνημείο της Αττικής, πετρόχτιστη εκκλησία που οφείλει την ονομασία της στις πολλές νεραντζιές που είχε η περιοχή. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Πέλικα. Στο ναό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου – 18ου αι. Η τοιχοποιία περιλαμβάνει άφθονο αρχαιότερο υλικό και είναι πιθανό ο σημερινός ναός να έχει ανεγερθεί στη θέση παλαιότερου κτίσματος.

· Στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Πέλικα, στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος, γεμάτο με τοιχογραφίες του 17 αι. Εκκλησάκι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων καταλοίπων που ξεχωρίζουν στη βάση του καθώς και των γλυπτών πάνω από την είσοδο.

Η επίσκεψη στα μεταβυζαντινά εκκλησάκια υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με παρουσίαση που θα γίνει από την κ. Δήμητρα Πέτρου, Αρχαιολόγο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το

Δημοτικό Γυμναστήριο

«ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ», (Β. Όλγας 12, Ώρα: 09:30 π.μ.)

(Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορείο για την μεταφορά των επισκεπτών, με αναχώρηση & επιστροφή στο ίδιο σημείο)

(Συνίσταται η χρήση μάσκας για την τήρηση υγειονομικού πρωτόκολλου όπως ορίζεται για covid-19)

Δηλώσεις συμμετοχής :

 

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου

κα Ρούλα Ρέππου & κα Κατερίνα Γκίκα

τηλ. Επικοινωνίας : 2108056314, εσωτ. 219

e–mail : [email protected]

Περιήγηση σε τρείς μεταβυζαντινές εκκλησίες του Δήμου Αμαρουσίου με το Πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές»

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
ΚΔΑΠ
Ιούλ 24, 2022 - Κυρ
Μαρούσι, Ελλάδα
37°C αίθριος καιρός
κυρ07/24 δευ07/25 τρι07/26 τετ07/27 πέμ07/28
αίθριος καιρός
36/29°C
αίθριος καιρός
36/27°C
αίθριος καιρός
34/26°C
αίθριος καιρός
36/26°C
αίθριος καιρός
35/25°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για 3η συνεχή χρονιά, το Αrtemis Fight Night ΙΙΙ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αίθριου Θεάτρου στο Μαρούσι....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Προσφάτως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε το 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι αριθμοί που αφορούν το Δήμο Αμαρουσίου ακολούθησαν δυστυχώς...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, μέσω του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α, υλοποιεί πρόγραμμα θαλάσσιων μπάνιων για τους χαμηλοσυνταξιούχους – μέλη του ΚΑΠΗ...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο κτήριο που στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM 97,8 και η εφημερίδα Real News στη συμβολή της λεωφόρου...