Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

Δημοτικές Εκλογές 2019

Κώστας Ρώτας: Προτάσεις για μια λειτουργική και «έξυπνη» πόλη.

kostas rotas marousi

Παρουσίαση προγράμματος του υποψήφιου δήμαρχου Αμαρουσίου Κώστα Ρώτα για τις  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των νέων τεχνολογιών στον δήμο Αμαρουσίου:

Σήμερα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα μας με το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ζωή, την ανάπτυξη και την διοίκηση των πόλεων και των δήμων.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας και συνακόλουθα η μεταβολή του κλίματος είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα. Ακραία φαινόμενα θα τα βλέπουμε όλο και πιο συχνά .

Η στρατηγική στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συμμετοχή μας στις παγκόσμιες δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος,  αλλά και οι παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Στο θέμα αυτό η δράση των πόλεων και των δήμων είναι καθοριστική.

Με αυτή την φιλοσοφία στην πόλη μας την επόμενη τετραετία θα χρειαστεί:

 1. Να φυτέψουμε δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα σε κάθε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο ακόμα και μετατρέποντας δρόμους σε αυτό που ονομάζουμε γραμμικά πάρκα.
 2. Να δημιουργήσουμε “νησίδες” χαμηλότερης θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας “ψύχρα” υλικά που θα αποτελούν χώρους στους οποίους οι κάτοικοι θα μπορούν να καταφεύγουν σε περίπτωση ακραίων υψηλών θερμοκρασιών. Ουσιαστικά κάνοντας πραγματικές “βιοκλιματικές“ αναπλάσεις και όχι ξοδεύοντας χρήματα σε άσκοπα έργα όπως έκανε μέχρι τώρα η Περιφέρεια και ο Δήμος μας.
 3. Να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε κάθε μέτρο κοινόχρηστου πρασίνου που έχουμε σήμερα στον Δήμο μας.
 4. Να μελετήσουμε νέας μορφής έργα ομβρίων υδάτων (π.χ υπόγειους χώρους ανάσχεσης υδάτων) γιατί ο κλασσικός τρόπος που εκτελούνται τα έργα αποχέτευσης ομβρίων μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έρχονται.
 5. Να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων για τις οποίες είναι υπεύθυνη η λειτουργία του Δήμου αλλά και η πόλη μας γενικότερα.
 6. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον Δήμο με αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων με φωτιστικά LED και η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις λειτουργίες του Δήμου είναι έργα τα οποία πέρα από τις άμεσες επιδράσεις τους, είναι εμβληματικά παραδείγματα για την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς όλων των κατοίκων.
 7. Να αναπτύξουμε ένα καινούργιο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας της πόλης μας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που, δυστυχώς ,θα γίνονται όλο και πιο συχνά.

Αυτό είναι το περίγραμμα μας για την δράση μας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα η αντιμετώπιση του οποίου χρειάζεται πολιτική άποψη αλλά και τεχνοκρατική συγκρότηση για την αντιμετώπιση του. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ανθρώπους που απλά δηλώνουν “οικολόγοι”  βρίσκοντας μια βολική πολιτική θέση. Αυτοί οι άνθρωποι “προπαγανδίζουν αλλά δεν υπηρετούν” το περιβάλλον και την οικολογία.

Οι κλιματικές μεταβολές και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών, θα πρέπει πλέον να συγχρονιστούν και με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι, θα επιτύχουμε μια λειτουργική και «έξυπνη» πόλη.

Οι δήμοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες πιέσεις για να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν για να γίνουν βιώσιμοι, να καλύψουν τις προσδοκίες των πολιτών ,να γίνουν πιο ανθεκτικοί , να προσελκύσουν επενδύσεις  και νέες επιχειρήσεις.

Η τεχνολογική έκρηξη που γίνεται με την ανάπτυξη κυρίως της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλάζει τα πάντα στην παραγωγή, την οικονομία, την ανάπτυξη, την ζωή και την διοίκηση της πόλης.

Το Μαρούσι θα πρωτοπορήσει στην αξιοποίηση των νέων καινοτόμων τεχνολογιών  που αφορούν στην ενέργεια, τις μεταφορές  και τις επικοινωνίες  (ITC) προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες  και υποδομές,  μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη συνεισφέροντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και γενικότερα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν  μια «έξυπνη» πόλη;

Η οικονομία – Οι άνθρωποι  –  Η διακυβέρνηση – Η κινητικότητα – Το περιβάλλον – Η ζωή

 • Αξιοποιώντας σαν κορμό το νέο σύστημα ηλεκτροφωτισμού, ο Δήμος θα αποκτήσει από τον πρώτο χρόνο ένα αυτόνομο ασύρματο ευζωνικό δίκτυο το οποίο, πέρα από την χρησιμοποίηση του στον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου, θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη των απαραιτήτων εφαρμογών «έξυπνης» πόλης.

Ο Δήμος, θα εκτελέσει το έργο αυτό με δικούς του πόρους και όχι σε συνεργασία με αμφιβόλου τεχνικής επάρκειας ιδιώτες όπως είχε την πρόθεση να κάνει η απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου με κόστος τρεις φορές μεγαλύτερο.

Το δίκτυο αυτό σε συνεργασία με την αξιοποίηση δεκάδων χιλιομέτρων οπτικής ίνας που διαθέτει, αλλά δεν έχει αξιοποιήσει ο Δήμος, θα αποτελέσει την βάση για την παροχή νέων βελτιωμένων  υπηρεσιών στους κατοίκους αλλά και την δημιουργία νέων πηγών εσόδων από εταιρείες που σήμερα δρουν ανεξέλεγκτα στην πόλη μας. Κάθε σπίτι της πόλης θα έχει σύντομα , έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, ιντερνέτ υπερυψηλών ταχυτήτων.

 • Ο Δήμος θα παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και τις μετεωρολογικές συνθήκες σε τοπικό επίπεδο μπορώντας έτσι να προβλέπει σε τοπικό επίπεδο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ασύρματο δίκτυο θα μπορεί να ανιχνεύει έγκαιρα εστίες πυρκαγιάς και να εντοπίζει στο ξεκίνημα τις πιθανές πλημύρες συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

 • Η δημοτική συγκοινωνία θα λειτουργεί μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα τηλεματικής με το οποίο οι κάτοικοι θα ενημερώνονται έγκαιρα για τα δρομολόγια της και τον χρόνο αναμονής .
 • Το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η άναρχη στάθμευση θα περιοριστούν χρησιμοποιώντας κατάλληλες έξυπνες εφαρμογές.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές «έξυπνης»  πόλης που θα αναπτυχθούν. Αλλά δεν είναι η μοναδική τεχνολογική παρέμβαση μας.

 • Χρησιμοποιώντας νέες μεθοδολογίες προγραμματισμού (π.χ.blockchain) θα αλλάξουμε όλο το σύστημα εσωτερικής μηχανογράφησης ώστε όλες οι οικονομικές δραστηριότητες του Δήμου ,πληρωμές, εισπράξεις, σύμβασης, να είναι άμεσα προσβάσιμες από όλους τους κατοίκους.

Με όλα αυτά σκοπεύουμε σε ένα καινούργιο και σύγχρονο Δήμο.  Έχουμε την γνώση ,την εμπειρία κι τις ικανότητες όλα αυτά να γίνουν σύντομα πραγματικότητα.

Προσοχή! Βρισκόμαστε τέλη Μαρτίου, έχει περάσει περίπου το 75% του χρόνου από τότε που οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν αναγγείλει τις υποψηφιότητες τους…

Ανακοινώσεις συγκεκριμένου προγράμματος και σχεδίου δεν έχουμε δει ή ακούσει από κανέναν!

Οι συνεχείς φωτογραφίες γελαστών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στις  δύσκολες μέρες που περνάνε οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Οι απαραίτητες συγκλίσεις και συνεργασίες πρέπει να στηρίζονται σε προγράμματα και όχι σε μεταμεσονύκτιες συναντήσεις σε μπαρ. Κυρίως όμως δεν μπορεί να προέρχονται από παρεμβάσεις επιχειρηματικών κύκλων και “εξωθεσμικών “παραγόντων.

Το Μαρούσι πρέπει να γίνει μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΜΑΡΟΥΣΙ

Ακλόνητο φαβορί στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αμαρουσίου φαίνεται να είναι ο νυν Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες. Πλησιάζοντας...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας η συμμορία των ανηλίκων πλησίασε το θύμα καθώς περπατούσε αμέριμνο στην οδό Νερατζιώτισσας με κατεύθυνση προς...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Λίγες μέρες μένουν για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και η πόλη του Αμαρουσίου ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς, όχι μόνο για την εκλογή του...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΜΑΡΟΥΣΙ

Η γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Νικολαράκου, αποτύπωσε την παράσταση νίκης του Συνδυασμού “Το Μαρούσι Ψηλά!” του Θεόδωρου...