Ο εκλογικός θρίαμβος του Γιώργου Καραμέρου στην χαοτική εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής αποτελεί αναμφισβήτητα έναν τεράστιο εκλογικό άθλο.
Με το 96,77% των τμημάτων να έχουν μετρηθεί είναι πρώτος από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ με 12.379 σταυρούς, αφήνοντας πίσω του τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Νάσο Αθανασίου.
Συγχαίροντας για την επιτυχία του, τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του “Ενωμένου Μαρουσιού”, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και να το σχετίσουμε προφανώς με την πόλη μας, το Μαρούσι.
Πάμε λίγο πίσω στις δημοτικές εκλογές του 2019.
Ο Γιώργος Καραμέρος, ως γνωστός έγκριτος δημοσιογράφος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, αντιφεριφερειάρχης του Βορείου Τομέα και κάτοικος επί χρόνια της περιοχής του Αγίου Θωμά ηγήθηκε του δημοτικού συνδυασμού “Ενωμένο Μαρούσι” με στόχο τη δημαρχία Αμαρουσίου.
Νέος και με αναγνωρισιμότητα φάνταζε ως φαβορί. Το όνομα του συνδυασμού ενωτικό και το λογότυπο θα το ζήλευε κάθε άνθρωπος της επικοινωνίας. Τα πρώτα στελέχη έδειχναν δυναμική. Ο γνωστός Μαρουσιώτης κοινής αποδοχής Σπύρος Μπόγδανος, η διάσημη Μαρουσιώτισσα Σάρα Εσκενάζυ, ο γιατρός Ηλίας Γιαννακάκος, η τεχνοκράτισσα Μαρία Καπασσά, ο σοβαρός νέος δικηγόρος Δημήτρης Κουτσουβέλης, ο Κώστας Βλάχος σε συνδυασμό με τα στελέχη της Αριστεράς Κούκουζα, Φωτοπούλου και Μπούρα έδειχναν ότι σχεδιάζεται ένας συνδυασμός νίκης.
Το αποτέλεσμα, πέρα για πέρα αποτυχημένο για τον πρώην αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα και τον συνδυασμό του.
Τι έφταιξε; Η απάντηση δεν χωράει σε λίγες γραμμές. Ένας βασικός λόγος ίσως ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια του επικεφαλής να πείσει ότι δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Είχε καταλάβει ο Γιώργος Καραμέρος ότι δεν μπορεί να κερδίσει ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το έκανε κάπως άκομψα και δεν έπεισε για αυτό τους Μαρουσιώτες. Σίγουρα έγιναν και άλλα λάθη. Προφανώς έφταιξε και η πολιτική συγκυρία της σημαντικής δυναμικής που έδειχνε και τότε η Νέα Δημοκρατία.
Το βασικό ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι πως ένας πολιτικός που πρώτευσε και δικαιώθηκε στην Ανατολική Αττική, απέτυχε να πείσει τους πολίτες της πόλης που κατοικεί;
Η αντίφαση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Μαρούσι δεν αποτελεί έφορο έδαφος για την αριστερά.
Το 47,13% της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με το 18,60% του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι και πολύ περισσότερο το παράδειγμα – πάθημα του Γιώργου Καραμέρου θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε κάθε φιλόδοξο υποψήφιο για το δήμο Αμαρουσίου στο χώρο της Αριστεράς.
Κάπως έτσι λοιπόν εδώ και χρόνια το «Ενωμένο Μαρούσι» δεν έβρισκε τον αντικαταστάτη του Γιώργου Καραμέρου, καταλήγοντας όπως όλα δείχνουν στον Τάσο Γιαννακόπουλο.
Ανάλογα και στο μέλλον, στελέχη της Αριστεράς όπως για παράδειγμα ο Κώστας Ζαχαριάδης, που περιπίπτοντος δεν κατάφερε να εκλεγεί σε αυτές τις εκλογές, θα σκεφτούν πολλές φορές και δύσκολα θα τολμήσουν να διεκδικήσουν τον δήμο Αμαρουσίου.
Συνεπώς, η πολιτική δικαίωση του Γιώργου Καραμέρου με τον εκλογικό του θρίαμβο στην Ανατολική Αττική, αποτελούν την ταφόπλακα των μελλοντικών αριστερών δημοτικών κινήσεων στο Μαρούσι.