fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Άγιοι Ανάργυροι Αμαρουσίου: Η μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας την 1η Νοεμβρίου στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Άγιοι Ανάργυροι Μαρούσι

Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης μας, όμως εμείς προτιμούμε να πηγαίνουμε από ένα μικρό “ξεχασμένο” δρομάκι, την οδό Ήβης (που στο πέρασμα των χρόνων έχει μείνει αναλλοίωτο και θυμίζει το παλιό Μαρούσι). Εκεί δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.  Ένας ιδιαίτερα επιβλητικός ναός με “στρογγυλεμένο” τρούλο – το “αυγό” όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμαι – σημαιοστολισμένη αυτές τις ημέρες λίγο πριν του εορτασμού της.

Τη θέση του ναού, που βρίσκονται σήμερα οι Άγιοι Ανάργυροι, κατείχε ο ναός της Παναγίας Μαρμαριώτισσας ο οποίος μετά την επανάσταση του 1821 μετονομάσθη σε Ναός των Αγίων Αναργύρων. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε το κοντινό 1973 ενώ άρχισε να λειτουργεί το 1978 !

Λίγα λόγια ιστορίας για το ναό των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου

Γύρω στα 850 μ.χ. οικοδομείται εκκλησάκι με την ονομασία Παναγία Μαρμαριώτισσα, λόγω της πληθώρας των μαρμάρων της περιοχής. Εικάζεται επίσης πως τάφοι που έχουν βρεθεί κοντά στο ναό ανήκαν σε  Μαρουσιώτες ήρωες της επανάστασης (σημειωτέον πως μέσα στους αιώνες γύρω από το ναό λειτουργούσε και ένα μικρό κοιμητήριο).

Στη συνέχεια ο ίδιος ναός ανακαινίστηκε το 1870 όπου και αφιερώθηκε στους Αγίους Αναργύρους το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο στο Μαρούσι !

Παρόλο που είχε κηρυχτεί μνημείο του κράτους από το 1922, στα χρόνια της Κατοχής υπέστη καταστροφές, για να κατεδαφιστεί ολοσχερώς το 1973, δίνοντας τη θέση του σε ένα ναό με τη σημερινή μορφή του.  “Ίσως πρόκειται” για τη μεγαλύτερη απώλεια της τοπικής μας ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Οι Άγιοι Ανάργυροι

“Άγιοι Ανάργυροι”, ομάδες Αγίων, που ήσαν γιατροί προσφέροντας αναργύρως (δωρεάν) τις υπηρεσίες τους ενώ για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν η πίστη των ανθρώπων στο Χριστό.

Η Ορθόδοξη παράδοση μιλά για τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων, που φέρουν τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός και είναι αδέρφια. Διαθέτουν δε θαυματουργικές ιδιότητες στην ίαση ασθενειών, ενώ διακρίνονται ανάλογα τον τόπο καταγωγής τους. Οι Άγιοι Ανάργυροι οι οποίοι εορτάζουν την 1η Νοεμβρίου, κατάγονται από την Συρία. Εκείνοι που εορτάζουν την 1η Ιουλίου, προέρχονται από τη Ρώμη. Εκείνοι, τέλος, που εορτάζουν την 17η Οκτωβρίου, έλκουν την καταγωγή τους από την Αραβική χερσόνησο. Κατά τη διάρκεια τής Θείας Λειτουργίας, μνημονεύονται «οι Άγιοι και θαυματουργοί Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, Κύρος και Ιωάννης, Παντελεήμων και ΕρμόλαοςΣαμψών και Διομήδης και πάντες οι Άγιοι Ανάργυροι»

πηγές: Θέμις Μαυραντή / pemtousia

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

αγιοι αναργυροι μαρουσι αγιοι αναργυροι μαρουσι


Οδός Ήβης

ναός της Παναγίας Μαρμαριώτισσας ή Άγιοι Ανάργυροι

Ο ναός της Παναγίας Μαρμαριώτισσας ή Άγιοι Ανάργυροι την δεκαετία του ’60, μετά την επέκτασή σου. Αρχαιολογικό δελτίο 23 (1968)

Μνημείο Πεσόντων Μαρουσιωτών αγωνιστών του 1821 στον προαύλιο χώρο του ναού

Πηγή: Ιωάννα Αμαξηλάτη

koin-domes-amarousiou-banner-1
Απρ 18, 2022 - Δευ
Μαρούσι, Ελλάδα
12°C αραιές νεφώσεις
δευ04/18 τρι04/19 τετ04/20 πέμ04/21 παρ04/22
αυξημένες νεφώσεις
10/8°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
12/8°C
ελαφρές νεφώσεις
16/8°C
αραιές νεφώσεις
18/10°C
αίθριος καιρός
21/11°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΠΡΟΣΩΠΑ

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στην βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, ο Μαρουσιώτης δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ΕΡΤ1, Κώστας Λασκαράτος, παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο «Πολιτισμός...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Όπως μας ενημερώνουν οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού η λίμνη, η επάνω καθαρίστηκε και γέμισε. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε την κάτω λίμνη! Η εποχή...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Άγιο είχαν δύο επιβάτες αυτοκινήτου που κινούνταν επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

“Φρένο” στις εργασίες κατασκευής του εμβληματικότερου από τα τρία μεγάλα καταστήματα που ετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΑΒ Βασιλόπουλος, έρχεται να βάλει σύμφωνα με...