Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ανακοίνωση του Σωματίου Φιλόζωων Αμαρουσίου “ΣωΦιΑ” για τα αδέσποτα

Το σωματείο φιλοζωικό Αμαρουσίου ΣωΦιΑ μας απέστειλε ανακοίνωση σχετικά με τα αδέσποτα και γενικότερα φιλοζωικά θέματα στο Μαρούσι. Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Ευχαριστούμε όλους τους φιλόζωους δημότες για τις ενημερώσεις και τα μηνύματα που μας στέλνετε για αδέσποτα , ταλαιπωρημένα ζωάκια. Αυτό υπογραμμίζει την ευαισθησία και την αγάπη σας , γι΄αυτά . Οφείλουμε , με τη σειρά μας , να ενημερώσουμε τους δημότες για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί , για τα αδέσποτα. Ειδικά σε έναν Δήμο όπως του Αμαρουσίου, από τους πιο εύρωστους οικονομικά , με υψηλά δημοτικά τέλη.
Ο Δήμος , το μόνο που προσφέρει για τα αδέσποτα , είναι σύμβαση με τα Κτηνιατρεία της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας , που βρήσκονται στο Κορωπί . Αυτή η σύμβαση έχει λήξει , εδώ και ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, γιατί ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος περί αδεσπότων , κ. Τσιπουράκης , ΔΕΝ την έχει ανανεώσει .Χωρίς να έχει βρει καμιά διάδοχη λύση, προς το παρόν . Κοινώς , όποιο τραυματισμένο , άρρωστο ζώο βρεθεί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ , εκτός αν πληρώσουμε , από την τσέπη μας ιδιώτες κτηνιάτρους ! Για στειρώσεις δεν συζητάμε !!!
Ο κάθε Δήμος , χρηματοδοτεί τα σχετικά προγράμματα για τα αδέσποτα- εννοούμε ΜΟΝΟ συμβάσεις τύπου Κορωπίου και απολύτως τίποτα άλλο- από ίδιους πόρους . Επαφίεται στην διάθεση του εκάστοτε Δημάρχου το ύψος του ποσού που θα διαθέσει , για τα αδέσποτα. Ο τωρινός Δήμαρχος , κ. Αμπατζόγλου , ενέκρινε για το 2020 το ευτελές ποσόν των 14.800 ευρώ , την στιγμή που άλλοι Δήμοι εγκρίνουν 40-50.000 ευρώ . Είναι απόλυτα μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Αμαρουσίου να διαθέσει ακόμα και 100.000 ευρώ !! Οι ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου με τις, περίπου 4000 αδέσποτες γάτες προς στείρωση-πρόχειρος υπολογισμός , μπορεί και πολύ παραπάνω- σκυλιά επίσης ,χρειάζονται τέτοια ποσά , της τάξεως των 100.000 ευρώ , για να πει κάποιος πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ! Και να μην υπολογίσουμε τα έκτακτα περιστατικά (τραυματισμοί , χειρουργεία , αιματολογικές εξετάσεις , αρρώστειες και σχετικές θεραπείες , παραμονή για μακροχρόνιες νοσηλείες ,κ.λ.π ) !!! Είναι ευνόητο , λοιπόν , γιατί εξαντλήθηκαν ήδη τα 14.800 ευρώ , που έδωσε ο Δήμος , προς το Κοπρωπί !Αυτή την εποχή , λοιπόν , αγαπητοί δημότες Αμαρουσίου , είμαστε ΑΟΠΛΟΙ !!
Συνεχίζουμε την ενημέρωσή σας. Τα όποια χρήματα εγκρίνει ο Δήμος , είναι στην διαχείρησή του . ΔΕΝ είναι στα χέρια των Φιλοζωικών . Υπάρχει υπάλληλος του Δήμου που αφαιρεί το σχετικό με την νοσηλεία του κάθε ζώου , ποσόν , από το συνολικό ”μπάτζετ” !! Οι Φιλοζωικές ΔΕΝ παίρνουν χρήματα από πουθενά , πλην προσφορών ζωοφίλων , συνήθως σε ”είδος” ( τροφές , στειρώσεις ) , κι ούτε έχουν λόγο στην διαχείρηση . Ας γίνει σαφές , πέραν κάθε αντίλογου , πως τα μέλη των Φιλοζωικών είναι εθελοντές , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ , αλλά , εις βάρος της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής, τρέχουν , όσο μπορούν και αντέχουν .Γιατί αυτό τους υπαγορεύουν τα φιλοζωικά τους αισθήματα. Επί παραδείγματι , το ΣΩ.ΦΙ.Α διαθέτει ΜΙΑ και μόνον μία γατοπαγίδα και αυτή αγορασμένη από την τσέπη μέλους του Σωματείου μας ! Με μία γατοπαγίδα έχουμε πιάσει όσα γατιά έχουν πιαστεί !! Κι είναι πολλά ! Είναι προφανής και η κατανάλωση χρόνου ! Ο Δήμος ΔΕΝ αναλαμβάνει να περισυλέγει αδέσποτα ! Εξαιρεση η συμβολή του Κορωπίου ( εννοούμε , για λόγους συντομίας τα Κτηνιατρεία της ΕΦΕ) , σε έκτακτες περιπτώσεις σκυλιών που , κυρίως φοβικά , δεν πιάνονται εύκολα . Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα . Ο Δήμος ΔΕΝ διαθέτει συνεργείο για να μαζεύει τα ζώα από τους δρόμους . ΔΕΝ ασχολείται με υιοθεσίες . ΔΕΝ διαθέτει χώρους φιλοξενείας . Τι σημαίνει αυτό ;;; Όποιο ζώο πιαστεί -πάντα και μόνον από τους εθελοντές της Φιλοζωικής ή από κάποιους πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία – και αφού λάβει τα δέοντα στην ΕΦΕ-Κορωπί , ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ εκεί που πιάστηκε ! Το Κορωπί μας καλεί να έρθουμε να το πάρουμε πίσω. Και σωστά , γιατί ο ρόλος του -και η υποχρέωσή του-δεν είναι η φιλοξενεία . Ο νόμος -που αυτόν ακολουθεί ο Δήμος- ορίζει ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ! Σε απλά ελληνικά : Αδέσποτο ξανά , απλά στειρωμένο ! Εκτεθημένο και πάλι στους ίδιους κινδύνους , σε λίγο πάλι άρρωστο , πάλι με ψύλλους , πάλι με τσιμπούρια , πάλι στο κρύο , πάλι στην πείνα και στην δίψα , περιμένοντας την Φιλοζωική και τους φιλόζωους πολίτες κάτι να τα ταίσουν !!
Παρεμπιπτόντως , ο Δήμος ΔΕΝ δίνει τροφές για αδέσποτα . ΔΕΝ έχει τέτοιο πρόγραμμα . Οι τροφές που έχει παράσχει -δύο φορές , μέχρι τώρα και ετοιμάζεται και μία τρίτη, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τέταρτη – είναι από έκτακτη ΚΡΑΤΙΚΗ επιχορήγηση που μοιράστηκε σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας , αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ λόγω Κορωνοιού . ΔΕΝ είναι πρωτοβουλία του Δήμου ! Τις τροφές αυτές, τις διαχειρίζεται πάλι ο Δήμος ! Από τα 100 , δεκάκιλα τσουβάλια τροφής που δώθηκαν την προηγούμενη φορά , το ΣΩ.ΦΙ.Α πήρε ΜΟΝΟΝ 23 ! Κι αυτό , υπογράφοντας για καθένα τσουβάλι , σαν τον τελευταίο ζητιάνο !! Για να έχει ένα μέτρο σύγκρισης ο κάθε δημότης , το ΣΩ.ΦΙ.Α ”ταίζει” πάνω από είκοσι γατοαποικίες, με καμιά εικοσαριά γάτες , η καθεμιά! . Όποιος δημότης θέλει να ”ζήσει” την εμπειρία και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές , ας έρθει μαζί μας . Θα μετρήσει περίπου δυόμισυ ώρες – χρόνος μετακίνησης με αυτοκίνητο-και με βενζίνη από την τσέπη μας . Εννοείται πως , το κόστος αυτών των τροφών , το αναλαμβάνουμε εμείς ! Παρά ταύτα , δεν κριθήκαμε ”άξιοι εμπιστοσύνης ” από τον Δήμο , για να λάβουμε την ποσότητα της τροφής που αναλογεί στα αδέσποτα που φροντίζουμε, όταν , λόγω Κορωνοιού δώθησαν οι τροφές. Προφανώς , γιατί θα πουλούσαμε τις κροκέτες στην…”μαύρη αγορά” , προς ίδιον όφελος !
Την ίδια στιγμή που το Σωματείο μας γνωρίζει και που ”κάνει πιπί” το κάθε αδέσποτο -και είναι τιμή μας- εν αντιθέσει με τους Δημοτικούς μας Άρχοντες που, όχι μόνο δεν ξέρουν αν και που υπάρχουν , αλλά δεν έχουν επισκεφτεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά τις εγκαταστάσεις στο Κορωπί -εκεί που οι ίδιοι έχουν επιλέξει να κάνουν σύμβαση-για να δουν , από περιέργεια έστω , με τι μοιάζουν !! Κυριολεκτώ ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πληροφορία , εξόφθαλμης παρατυπίας εκ μέρους του Δήμου μας : Οι τροφές που δώθηκαν -όπως είπαμε , με κρατική επιχορήγηση , λόγω Κορωνοιού- αγοράστηκαν από ένα συγκεκριμένο Pet Shop-το ”Pet Bar” , στην οδό Θέμιδος , στο Μαρούσι – και την προηγούμενη φορά και αυτήν που επίκειται . Χωρίς την απαιτούμενη σύγκριση κόστους -ποιότητας , όπως προβλέπεται , μεταξύ διαφόρων Pet Shops . Με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη των κ.κ Αμπατζόγλου και Τσιπουράκη , δώθησαν , με απευθείας ανάθεση στο συγκεκριμένο Pet Shop , την προηγούμενη φορά 2.600 ευρώ και τώρα , άλλα 2000 ευρώ , περίπου !!! Με αυτόν τον τρόπο , το μαγαζί αυτό έδωσε ό,τι είχε , ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε , με τα ίδια χρήματα , περισσότερη ποσότητα και καλύτερη ! Τα συμπεράσματα δικά σας !!!! Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στο θέμα της ”επανένταξης” . Για να μην επιστρέψουν στον δρόμο τα ζώα , μετά την περίθαλψη και στείρωσή τους , οι Φιλοζωικές- και φυσικά μόνον αυτές και όχι οι Δήμοι-προσπαθούν να βρουν υιοθεσίες . Αυτό σημαίνει πως τα ζώα κάπου πρέπει να διαμένουν , σε μέρος ασφαλές και προσβάσιμο στους υποψήφιους που θα ενδιαφερθούν . Για να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος να αναρτηθούν οι φωτογραφίες τους , να γίνουν τα άπειρα τηλεφωνήματα- πληρώνουμε υψηλούς λογαριασμούς στα κινητά μας-να ”τσεκάρουμε” τους υποψήφιους , να επισκεφτούμε τα σπίτια τους για να σιγουρέψουμε το μέλλον του ζώου , να γίνουν συμβόλαια υιοθεσίας , να πάμε μαζί με τον μελλοντικό κτήτορα να ”τσιπάρουμε” το ζώο στο όνομά του , μπροστά στα μάτια μας και ΜΕΤΑ να του το παραδώσουμε , κ.λ.π , κ.λ.π ! Εννοείται πως , όλες αυτές οι διαδικασίες αγνοούνται πλήρως από τον Δήμο και δεν έχει καμία , απολύτως , συμμετοχή !! Γενικά η υπόθεση ”υιοθεσία” είναι περίπλοκη , χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία , αποκλειστικά στις πλάτες των εθελοντών. Και παρακαλάμε να βρήσκονται υιοθεσίες , γιατί δεν συμβαίνει πάντα , όσο κι αν προσπαθούμε . Τι γίνονται , τότε , τα ζώα που μας ”ξεμένουν” ; Τα παίρνουμε σπίτια μας ! Γιατί δεν αντέχουμε να τα γυρίσουμε στον δρόμο , έχοντας ήδη , δεθεί συναισθηματικά με το καθένα ξεχωριστά , μετά από τόσον καιρό που παραμένουν κοντά μας ! Γι’ αυτό και το κάθε μέλος των Φιλοζωικών είναι κτήτορας πολλών ζώων !
Προσωπικά , έχω 6 σκυλιά (ναι , έξι ) μεγαλόσωμα ( το μικρότερο μεγέθους είναι λαμπραντόρ) και 13 (ναι , δεκατρείς) γάτες ! Μέσα στο σπίτι μου και , όποτε θέλουν αυτά , βγαίνουν και σε έναν μικρό κηπάκο στο πίσω μέρος του σπιτιού ! Εξ αιτίας αυτής της θλιβερής κατάστασης , που όλους μας αφορά και όλους , ανεξαιρέτως , μας αγκίζει , τα ζώα έχουν τραγική ανάγκη να τους παρέχεται φιλοξενεία ! Αλλιώς δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ μέλλον για υιοθεσία !! Εχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας , τα μπάνια μας , τα W.C μας -και τα αντίστοιχα των φίλων και γνωστών μας- σε χώρους φιλοξενείας ! Και δεν χωράει , πια , ούτε ένα ακόμα !! Όταν ,λοιπόν , αγαπητοί δημότες , μας ενημερώνετε για κάποιο αδέσποτο που είδατε , μην αυταπατάστε ! Δεν έχει που να πάει . Σκύψτε και πιάστε το , αν μπορείτε και θα αναλάβουμε και μεις. Κι αν δεν γίνεται να το πιάσετε , θα έρθουμε να προσπαθήσουμε να το πιάσουμε εμείς , με κείνην την μία κι έρμη γατοπαγίδα μας . Κι αν πρόκειται για σκυλί , που μπορεί να σας ακολουθήσει , πηγαίνετέ το σε όποιον κτηνίατρο , για έλεγχο ”τσιπ” . Κάθε κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να το ελένξει και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ ! Και μετά , θα τρέξουμε κι εμείς , το ξέρετε ! Πάνω , όμως , και πέρα απ’ όλα , κάνουμε έκκληση για φιλοξενεία ! Το δέχεστε , το ζώο που βρήκατε , αφού επιστρέψει από το εκάστοτε ”Κορωπί” , να φιλοξενηθεί , για να ξεκινήσει η διαδικασία της υιοθεσίας ;; Αν δεν μπορείτε , να είστε σίγουροι πως κανείς άλλος δεν θα μπορέσει , ευκολότερα από σας ! Το δικό μας το ”δεν μπορώ” απηχεί πάμπολλα ζώα μέσα στα σπίτια μας , όχι την κομψότητα του ” έχω ένα σκυλάκι , ένα γατάκι , δεν μπορώ να πάρω άλλο ” ! ‘Εχετε μπάνια , έχετε W.C , διαθέστε για λίγο , για το μέλλον αυτών των ταλαίπωρων πλασμάτων ! Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές . Και όλοι παλεύουμε να γίνουν ! Μέχρι τότε , όμως , οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν ”ισοφαρίζονται” , ούτε απενεργοποιούνται μόνο με το να σκύψουμε και να δούμε ένα ζώο και να ενημερώσουμε . Δυστυχώς ! Τα ζώα χρειάζονται , από μας , παραπάνω απ’ αυτό ! Το να ενδιαφερθεί κάποιος και να σκύψει να δει το πάσχον ζώο , είναι το πρώτο , απαραίτητο στάδιο , σαφώς ! Είναι η ευαισθησία και η αγάπη προς αυτά , που δίνει το έναυσμα . Χρειάζονται να περάσουμε στο επόμενο στάδιο , όμως . Αλλιώς , πάλι εκτεθημένα θα καταλήξουν . Προστάτες των ζώων είστε ΜΟΝΟΝ όλοι εσείς, όλοι εμείς ! Μην ξεγιελιόμαστε πως τα ζώα θα βρουν την λύση τους ”κάπου αλλού” κι έτσι να εφησυχαζόμαστε και να ηρεμούμε την συνείδησή μας . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ! Ούτε δομές , ούτε προστατευμένα περιβάλλοντα υπό κρατική μέριμνα , τίποτα ! Μόνο απέραντος πόνος στο δρόμο .Κι ο δρόμος είναι αβάσταχτα σκληρός για τα ζώα ! Αυτή η θλιβερή διαπίστωση ανήκει σε όλους μας και όλοι καλούμαστε να την διαχειριστούμε . ‘Οσο και με ό,τι μπορεί ο καθένας ! Καλούμε όποιον διατίθεται για όποια συμμετοχή , να πυκνώσει τις τάξεις μας . Το ΣΩ.ΦΙ.Α ζητά την στήριξη σας , την στήριξη των φιλόζωων δημοτών Αμαρουσίου , όποια αντέχετε να είναι , αυτή . Ζητάμε την ενεργή συμμετοχή σας. Ο Δήμος στέκεται πολέμιος , απέναντί μας κι απέναντι στα ζώα . Σας ευχαριστώ . Εύχομαι , το κείμενο αυτό , να αποτελλέσει την αρχή ενός γόνιμου διαλόγου και πολλών παραπάνω ! Το ΣΩ.ΦΙ.Α , κι εγώ προσωπικά , είμαστε εδώ !
Γεωργία Ψωμά , Πρόεδρος του ΣΩ.ΦΙ.Α

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου στο Μαρούσι. Στις 00:40 στην οδό Πεντέλης ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Από την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 και για συνολική διάρκεια τριών μηνών θα πραγματοποιηθεί ολική κατάληψη τμήματος της οδού Μεσογείων μεταξύ των οδών Κυπρίων...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Νικόλαος Πέππας σας προσκαλούν σε έναν κύκλο διαλέξεων αφιερωμένο στη «Νεότερη Ελληνική...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Για 19η χρονιά ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece διοργανώνει Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, την εμβληματική Μαθητική Εμπορική Έκθεση για τους...