fbpx
Connect with us

Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση – Ανακοίνωση Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Μαρουσιώτικα

Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση – Ανακοίνωση Ένωσης Συλλόγων Γονέων

H Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου παίρνει σαφή θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, στηρίζοντας τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου. Παράλληλα, κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου Αμαρουσίου ότι καθυστερεί σκόπιμα την εφαρμογή της.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σε δημόσια νηπιαγωγεία με νηπιαγωγούς ΑΕΙ και με αναλυτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μπροστά σε αυτήν την διαχρονική διεκδίκηση δεκαετιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, η απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς «λόγω ταυτοπροσωπίας» συντάχθηκε πλήρως με την άποψη της ΚΕΔΕ αρχικά περί κατάργησης και εν συνεχεία (λίγο πριν τις  Δημοτικές εκλογές  5/2019) με την πιο light έκδοση «της αναβολής της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής».

Η Ένωσή μας έγκαιρα από πέρυσι, στις 26/6/2018 με παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια ανακοίνωση είχε αντιδράσει και ζητήσαμε ο Δήμος και η Πολιτεία να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την απρόσκοπτη εφαρμογή της από 1/9/2019. Και ενώ το κεντρικό Κράτος «έστω στο παρά 5 και ασθμαίνον» κατάφερε να δρομολογήσει μια προσωρινή λύση με λυόμενα κτήρια βαρέως τύπου, η απερχόμενη Δημοτική αρχή περιέπεσε σε μία άνευ προηγουμένου προεκλογική και μετεκλογική ραστώνη, τεχνηέντως επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ως εκ τούτου το θέμα συζητήθηκε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στις 25/6/19 που με νέα παράσταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδείξαμε και πάλι την αβελτηρία της Διοίκησης αφού στην πραγματικότητα η απερχόμενη διοίκηση ουδέποτε θέλησε να εφαρμοστεί ο νόμος και εφαρμόζει το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος». Για εμάς, πάντοτε προηγούνται  τα παιδιά και οι οικογένειές τους,  αφού τόσο  για την επιστημονική κοινότητα όσο και για όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, δεδομένο και κεκτημένο είναι η λειτουργία της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών αρχών της πολιτείας.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τις σύγχρονες παιδαγωγικές  θεωρίες, γνωρίζει πως η ηλικία των 4 ετών αποτελεί ορόσημο για την ένταξη του παιδιού στο Νηπιαγωγείο, στο πρώτο συστηματικό σχολικό περιβάλλον του παιδιού υπό την επίβλεψη   άρτια καταρτισμένων λειτουργών της εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί – απόφοιτοι πανεπιστημίων). Η καθυστερημένη ένταξη των παιδιών σε περιβάλλον Νηπιαγωγείου στη χώρα μας έχει δυσμενέστατες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες. Στερεί μεγάλο κομμάτι νηπίων, κυρίως από τις τάξεις των μη προνομιούχων, από την πρόσληψη κρίσιμου μορφωτικού/πολιτισμικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται σχεδόν από την αφετηρία της ζωής των παιδιών.

Επιπλέον, χιλιάδες οικογένειες αιμορραγούν καταβάλλοντας υπέρογκα δίδακτρα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει εδώ και δεκαετίες δωρεάν η πολιτεία. Ως εκ τούτου, επειδή εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να γίνονται έρμαια, την μία στις συμπληγάδες των διπλών-τριπλών εκλογών και την άλλη στην προκρούστεια κλίνη τυχόν μετεκλογικών συμφωνιών και επειδή οι διεκδικήσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών Παιδείας.

Ζητάμε επιτακτικά από την απερχόμενη διοίκηση να συνεργαστεί άμεσα με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας και να πράξουν τα απαραίτητα για την εξεύρεση των απαραίτητων χώρων, ώστε να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας απρόσκοπτα η δίχρονη προσχολική αγωγή χωρίς ταλαιπωρία γονέων και νηπίων. Το Μαρούσι δεν μπορεί να μείνει πίσω!».

Ο Πρόεδρος: Βασίλειος Μπούρας
Η Γεν. Γραμματέας: Πάπαρου Λουΐζα

Περισσότερα Μαρουσιώτικα

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος

Ιούν 14, 2021 - Δευ
Μαρούσι, Ελλάδα
21°C
αραιές νεφώσεις
αραιές νεφώσεις
23 km/h, Β
59%
759.81 mmHg
δευ06/14 τρι06/15 τετ06/16 πέμ06/17 παρ06/18
αραιές νεφώσεις
21/18°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
20/15°C
αραιές νεφώσεις
26/17°C
σποραδικές νεφώσεις
28/20°C
αίθριος καιρός
28/21°C

Δημοφιλή

Επιλεγμένα

To Top