Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εκδήλωση μνήμης για τα 101 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καπετανίδη

Νίκος Καπετανίδης

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκε η τελετή επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνου για τα 101 χρόνια από το θάνατο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, στην ομώνυμη πλατεία στο Μαρούσι, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων της πόλης.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μίλησε για την εθνική παρακαταθήκη του ήρωα Νίκου Καπετανίδη και το πάθος του για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία αλλά και την αυτοθυσία του, που σήμερα μας εμπνέει όλους. Ακόμη ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των Συλλόγων που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά από τη μία αλλά και άσβεστη στη μνήμη όλων των Ελλήνων τη θηριωδία των νεότουρκων απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για τη στήριξη που προσφέρουν στη λειτουργία του Συλλόγου  και στη διάδοση της Ποντιακής κληρονομιάς, όπως με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7/10/2022 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου προς τιμήν του Νίκου Καπετανίδη και συγχρόνως θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη με τίτλο  «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού».

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Επαμεινώνδας ΚατσιγιάννηςΓιάννης Νικολαράκος και ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης.

Από την πλευρά του Συλλόγου ο εγγονός του Νίκου Καπετανίδη και Γενικός Γραμματέας Κώστας Καπετανίδης, η Αντιπρόεδρος Μαρία Κοσμίδου, ο Ταμίας Κωνσταντίνος Μεταξάς, ο Έφορος Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων Παπαδόπουλος Γεώργιος (Υδραίος), η αντικαταστάτρια γενική γραμματέας Τσέτσικα Ελένη, η σύμβουλος Ελένη Αθανασιάδη καθώς και τα μέλη Γιώργος Μιχαηλίδης και Παναγιώτης Κοσμίδης.

Ο εγγονός του Νίκου Καπετανίδη, Χρήστος Καπετανίδης απήγγειλε ποίημα που έγραψε η 17χρονη μαθήτρια Ευαγγελία Κ. Λάππα στις 14 Ιουλίου 2022.

 

Ο Δραγούμης του Πόντου, Νικόλαος Καπετανίδης

 

 

Νικόλα Καπετανίδη, Ριζούντας βλαστέ,

 

Δραγούμη7 του Πόντου, λαμπρέ, ηρωικέ.

 

Του παρευξείνιου Ελληνισμού εκφραστή.

 

Συ δημοσιογράφε, θερμέ αγωνιστή.

 

 

Την Ελληνική σου την καταγωγή,

 

ποτέ, Καπετανίδη, δεν είχες αρνηθεί.

 

είχες Χριστό κι Ελλάδα8 στη ψυχή,

 

αγάπη που συ καθιστούσες φανερή.

 

 

Δεν δίστασες την αλήθεια να πεις,

 

για τους Νεότουρκους ανθέλληνες σφαγείς.

 

Δεν δίστασες σ’ αγώνα τους Έλληνες να καλείς,

 

τη ραγιαδοσύνη, τη δουλοπρέπεια να πολεμείς.

 

 

Δεν σταματούσες καμία στιγμή,

 

με πένα και με φλογερή ψυχή,

 

αγάπη στην Ελλάδα ν’ εμφυσείς,

 

μάνα που δεν  πρόλαβες να δεις.

 

 

Στόχος σου ο Πόντος να λευτερωθεί,

 

με τη μάνα Ελλάδα να ενωθεί.

 

Γι’ αυτόν αγωνίστηκες ηρωικά.

 

Έδειξες πως δεν έκειτο μακράν10.

 

 

Δεν δείλιασες για τη δική σου τη ζωή.

 

Αγέρωχος στων Τούρκων την απειλή,

 

τόλμησες, Νίκο Καπετανίδη, να σταθείς,

 

δίχως τις συνέπειες καθόλου να σκιαχτείς.

 

 

Πριν το κατώφλι του θανάτου διαβείς.

 

Προτού εσύ στην αγχόνη ανεβείς,

 

μήνυμα δίνοντας σ’ όλους εμάς,

 

ξάστερα κραύγασες «Ζήτω η Ελλάς»!

 

 

Εβόρα, Καπετανίδη, τ’ εσόν ψη

 

στην ηχώρ γομάτη Ποντία γη,

 

μέραν λευτεριάς αναμένει να ‘ρθείν,

 

λάβαρον Ελλάδος  στο χώμα ν’ εσταθείν.

 

 

 

 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Αμαρουσίου ανακοινώνει τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τα δρώμενα που θα ακολουθήσουν το μήνα Δεκέμβριο:   Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου της Πόλης μας...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Ειδικότερα, λόγω εκτέλεσης...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Με επιτυχία διεξήχθη η Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου για 3η συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στην πλατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ανοίγει η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Αμαρουσίου, με την πόλη στολισμένη στα χρώματα και στο...