fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Επανάληψη της 1ης περιπατητικής, πολιτιστικής διαδρομής, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος

Πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ώρα: 10:30 π.μ.

 Διαδρομή :Οικία/Εργαστήριο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη,
Οικία Γιώργου Κατσίμπαλη, Μεταβυζαντινό εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου, Βορέειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η περιπατητική διαδρομή που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση, στο πλαίσιο του προγράμματος περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς της πόλης.

Η διάθεση για συμμετοχή υπήρξε αθρόα, ωστόσο, λόγω  του πρωτοκόλλου ξεναγήσεων που προβλέπει συμμετοχή μέχρι 50 άτομα δεν μπόρεσαν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις συμμετοχής.

Ο Δήμος Αμαρουσίου επαναλαμβάνει αυτή την 1η περιπατητική διαδρομή, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021,στις 10:30 π.μ. με ξεναγό τη σπουδαία Αθηναιολόγο και συγγραφέα, Άρτεμι Σκουμπουρδή, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα  να ψυχαγωγηθούν και να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

 

Σημείο συνάντησης της πολιτιστικής διαδρομής η Οικία/ Εργαστήριο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, οδός Πλουτάρχου.
Στη συνέχεια ακολουθεί η Οικία Γιώργου Κατσίμπαλη, στη συμβολή των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, το Μεταβυζαντινό εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου και η Βορέειος Βιβλιοθήκη Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Δραγούμη, με κατάληξη την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη στην Πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Βυρωνική Εποχή» της γνωστής Μαρουσιώτισσας εικαστικού Λυδίας Βενιέρη.

Περιγραφή των σταθμών της περιπατητικής διαδρομής      

Η εκκίνηση της πορείας γίνεται, από το σπίτι και εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη. Το υπέροχο αυτό νεοκλασικό σπίτι έχτισε ο ζωγράφος το 1965 και φιλοξένησε την κατοικία, το ατελιέ και το μουσείο του.

Προχωρώντας λίγα στενά, συναντάμε στο δρόμο μας, στη γωνία των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, μια επιγραφή: «Τριανέμι. Ο ομφαλός της γης. Κωστής Παλαμάς». Εδώ  που βρίσκεται σήμερα μια πολυκατοικία, ήταν η οικία του Γιώργου Κατσίμπαλη (1899- 1978), σπουδαίου διανοούμενου και συγγραφέα, αδελφικού φίλου του Γιώργου Σεφέρη. Είναι ο μυθικός πρωταγωνιστής του Henry Miller, στο βιβλίο του «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού».

Advertisement. Scroll to continue reading.

Κατηφορίζοντας, στην ίδια γειτονιά, φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, μια μονόκλιτη κεραμοσκέπαστη βασιλική με ημικυκλική αψίδα ιερού και υπέροχες τοιχογραφίες, που μαρτυρεί τη μεγάλη εκκλησιαστική κληρονομιά του Μαρουσιού.  Είναι χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα και όπως συχνά συμβαίνει, έχουν βρεθεί στο σημείο, κατάλοιπα του αρχαίου κτίσματος. Ένα αυτούσιο αρχαίο αναθηματικό ανάγλυφο του 4ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε στην τοιχοποιία του.  Ο Φώτης Κόντογλου, που προσκύνησε τα ΄ρημοκκλήσια του Μαρουσιού, γράφει: « Η αγιογραφία τους είναι καμωμένη από κάποιον αγράμματο που δούλευε εν αφελότητι καρδίας. Η τέχνη του δεν έχει μαστοριά, ούτε εξυπνάδα, ούτε τίποτα φανταχτερό. Απ΄αυτά τα αθωότατα και τα ντροπαλά έργα βγαίνει μια γλυκύτατη πνοή από πίστη και ταπείνωση και σε κάνουνε να γίνεις κι εσύ απονήρευτος και αθώος σαν κι εκείνον που τάφτιαξε …».

Στον ίδιο δρόμο, την οδό Δραγούμη, βρίσκεται η Βορέειος Βιβλιοθήκη, κληροδότημα στον Δήμο Αμαρουσίου από τον Καθηγητή Θεόφιλο Βορέα ο οποίος, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των  Ελλήνων δωρητών, όρισε στη διαθήκη του να δοθεί το σύνολο της σημαντικής προσωπικής του Συλλογής  (5.583 βιβλία)  δωρεά στον Δήμο Αμαρουσίου. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο, που ανήκε αρχικά στην οικογένεια Μαραγκοπούλου και στέγασε στη συνέχεια, το ομώνυμο Ίδρυμα. Στον δροσερό κήπο της Βορέειου, ο Δήμος κάθε καλοκαίρι διοργανώνει επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αρμόζουν στο χαρακτήρα του κτιρίου και το ρόλο του ως Βιβλιοθήκης.

Η πολιτιστική διαδρομή καταλήγει στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», στην πλατεία Ηρώων. Στεγάζεται σ΄ ένα  ιστορικό κτίριο του 1871, που ήταν στο παρελθόν το πρώτο σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Έκθεση «Βυρωνικοί  Εποχή» της γνωστής Μαρουσιώτισσας Εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης, το Μνημείο Ηρώων, σύμβολο συμμετοχής  των Μαρουσιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου, κα Κατερίνα Γκίκα τηλ. επικοινωνίας: 210-8056314, έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.
Email: keda@maroussi.gr. Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.  

 

Εγγραφές κολύμβηση Μαρούσι
Εγγραφές ποδόσφαιρο Μαρούσι
Advertisement Enter ad code here
Νοέ 24, 2021 - Τετ
Μαρούσι, Ελλάδα
13°C ψιχάλες μικρής έντασης
τετ11/24 πέμ11/25 παρ11/26 σαβ11/27 κυρ11/28
ασθενείς βροχοπτώσεις
13/11°C
σποραδικές νεφώσεις
12/9°C
αυξημένες νεφώσεις
16/9°C
αραιές νεφώσεις
17/14°C
σποραδικές νεφώσεις
20/14°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει στο Ολυμπιακό στάδιο το 2022, δεκαεπτά χρόνια μετά τη θρυλική Υπερειδική Διαδρομή που γέμισε το ΟΑΚΑ το 2005. Ο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έναντι του COVID19. Συγκεκριμένα στο Μαρούσι τα μαγαζιά που θα παραμείνουν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τους εμβολιασμούς για...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Στα πλαίσια των δράσεών της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου διοργανώνει Παζάρι Βιβλίου και όχι μόνο! Γιατί; Επειδή τα βιβλία ανοίγουν...