Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη: «Ο σεβασμός και η προστασία των δημόσιων χώρων μας είναι δείγμα του πολιτισμού της κοινωνίας μας»

Η Μαρίνα Πατούλη ως άτομο χωρίς κόμπλεξ, με κοινωνική μόρφωση και παιδεία μπόρεσε να αντιληφθεί την ουσία του ρεπορτάζ του Μαρούσι 24 για την πλατεία στον Ηλεκτρικό Σταθμό και με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού επικεντρώθηκε στην την έλλειψη παιδείας που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία.

Η κυρία Πατούλη εντόπιζοντας την καρδιά του προβλήματος έγραψε σχετικά:

 

“Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στην πόλη μας ένα σύγχρονο υπόγειο πάρκινγκ, ένα έργο υποδομής που προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας, και μία Smart plaza, ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και τους νέους μας που αναβαθμίζει την όψη του κέντρου και προσφέρεται για συναναστροφή και άλλες ψηφιακές λειτουργικές δυνατότητες και δραστηριότητες αναψυχής.

Ωστόσο, οι εικόνες νυκτερινής λήψης που είδαν το φως της δημοσιότητας με παρατημένα μπουκάλια και άλλα απορρίμματα παρουσιάζουν μία λυπηρή όψη της πλατείας που μόλις προ δέκα ημερών παραδόθηκε προς χρήση. Πιο λυπηρό, όμως, είναι το γεγονός ότι αποτυπώνουν την έλλειψη παιδείας που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία.

Είναι θέμα σεβασμού και προσωπικής και συλλογικής μας ευθύνης να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, τα δημόσια έργα που χρησιμοποιούμε και απολαμβάνουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην πόλη μας συναντάμε παρόμοιες εικόνες και ακόμα χειρότερες με βανδαλισμούς και καταστροφές αστικού εξοπλισμού και έργων υποδομής λίγων μόλις μηνών που φέρουν την αρνητική σφραγίδα όσων αρέσκονται στο να ρυπαίνουν και καταστρέφουν.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση από μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την προστασία των κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο, όσα μέτρα προστασίας και αστυνόμευσης και αν προβλεφθούν, δυστυχώς, εάν σε προσωπικό επίπεδο δεν μας διακρίνει ο σεβασμός σε αυτό που ανήκει σε όλους, εάν δεν εκπαιδευτούμε στο να αγαπάμε το περιποιημένο και το όμορφο, εάν δεν εκπαιδευτούμε στο προστατεύουμε και να φροντίζουμε κάθε δημόσιο αγαθό και ό,τι μας περιβάλλει, θα συνεχίσουμε ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.

Είναι καιρός από το σχολείο, τον πρώτο χώρο εκτός σπιτιού όπου κοινωνικοποιούμαστε, να ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας. Το να μουτζουρώνεις το θρανίο δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση αλλά κοινή καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό είναι κάτι που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να «φυτέψουν» στο μυαλό των παιδιών όχι με τρόπο αυταρχικό αλλά με τρόπο που θα ελευθερώνει τα παιδιά από την ανούσια καταστροφική εκτόνωση και θα τους δίνει την ελευθερία να φτιάξουν εκείνοι την αυριανή κοινωνία σε «καθαρό καμβά».

Ως αιρετή και εκπροσωπώντας έναν φορέα που έχει στο επίκεντρό του δράσεις για τον πολιτισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, μέσα από ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας θα αναπτύξουμε μία σειρά από δράσεις με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού στους νέους μας.

Η νεολαία μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος θεματοφύλακας της εικόνας της πόλης μας βάζοντας φραγμό στην ασυδοσία, στην ασχήμια και στη ρύπανση στην οποία ορισμένοι θέλουν να καταδικάσουν τους κοινόχρηστους χώρους. Απορρίπτοντας τη μιζέρια και την ασχήμια μπορούν να ξεριζώσουν συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας κρατούν πίσω ως κοινωνία”.

 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενθουσίασε τους θεατές κάθε ηλικίας η διαχρονική και καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον εξαιρετικό Κώστα Τριανταφυλλίδη στη μεγάλη συναυλία που έδωσαν στο Αμαλίειο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και πλήθους γονέων και συγγενών η γιορτή των Βρεφονηπιακών...