fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μωμο’έρια στους πεζόδρομους και στις πλατείες του ιστορικού εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου στις 23 Δεκεμβρίου

Μωμο'έρια

Ο Δήμος Αμαρουσίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του παραδοσιακού δρώμενου Μωμο’έρια την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 17:30.

Το πολιτιστικό δρώμενο, ένα έθιμο του δωδεκαημέρου με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, θα λάβει χώρα στην πλατεία Αγίας Λαύρας και ακολούθως στις οδούς Μητροπόλεως, Βασιλίσσης Σοφίας, Ερμού, με κατάληξη στην πλατεία Ευτέρπης, όπου θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμό ’ερων έχει εγγραφεί στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το Νοέμβριο του 2016.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης».   

Λίγα λόγια για το παραδοσιακό δρώμενο Μωμο’έρια :

Μώμος ήταν ο Θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του είναι οι Μωμόγεροι. Είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση. Το έθιμο, προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, επιβιώνει σε οκτώ χωριά του Νομού Κοζάνης, Τετράλοφος, Αλωνάκια, Σκήτη, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά.

Οι δώδεκα Μωμό΄εροι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας επισκέπτονται ένα προς ένα τα σπίτια του χωριού. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθούν να τις κλέψουν οι θεατές, πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο για την πράξη τους και την υποτιθέμενη κακοποίησή τους, ο γέρον (γέρος), η γραία (γριά), ο διάβολον, ο άρκον (αρκούδα), ο γιατρόν που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (πρόσωπο που εκφράζει την εξουσία) και άλλα.

Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον και ταούλ’. Το σύνολο της χορευτικής, θεατρικής και μουσικής ομάδας κάθε χωριού είναι περίπου 30 άτομα και η πομπή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θέατρο δρόμου που χορεύοντας και τραγουδώντας σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Οι τελεστές του εθίμου πιστεύουν πως αυτό προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τελούν το δρώμενο τόσο για ψυχαγωγικούς, όσο και για ευετηριακούς λόγους, δηλαδή για να είναι καλή η νέα χρονιά.

Ο ζωντανός λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων αναδεικνύεται σε πολύτιμο κεφάλαιο της Ιστορίας και της Λαογραφίας μας και λαμπρό παράδειγμα λαού προσηλωμένου στην παράδοσή του. Ο μυθικός Θεός Μώμος, με την τέλεση του δρωμένου, βρίσκεται και πάλι ανάμεσά μας και χαρίζοντάς μας το ειρωνικό του χαμόγελο, μας υπενθυμίζει τις αδυναμίες μας, αλλά και τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης.

Με πρωτοβουλία του Σωματείου μας, το εθιμικό δρώμενο των Μωμό΄ερων έχει εγγραφεί στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το Νοέμβριο του 2016.

Κώστας Αλεξανδρίδης,

Πρόεδρος Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ».

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου και Προστάτη του Πολυδρόσου Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Πατριαρχικού Εξάρχου της νήσου...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που εξερράγη στον σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στην οδό...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τον Τζον Μακ Κέιν στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2008 λαμβάνοντας το 52,92% των ψήφων με 365 εκλέκτορες, οι επικοινωνιολόγοι της εποχής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τη μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 17ης...