Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Πολιτιστικές Διαδρομές : Περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα

Πολιτιστικές Διαδρομές : Περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα

Μια ξεχωριστή περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου, στις νοτιο – ανατολικές υπώρειες της Πάρνηθας, με ξεναγό τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου» κ. Βασίλη Κουτσαβλή και την ευγενική συμβολή του κ. Νικολάου Νίντου, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου, έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαΐου 2024.

Πολιτιστικές Διαδρομές : Περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα

Η περιπατητική διαδρομή διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού, το πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτιστικές διαδρομές» του Δήμου.

Τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού κου
Νικολάου Πέππα μετέφερε στους συμμετέχοντες η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κα  Άννα Βαγιωνά, υπεύθυνη σχεδιασμού των πολιτιστικών διαδρομών, η οποία ευχαρίστησε για την άρτια οργάνωση και επικοινωνία την κα Ρούλα Ρέππου και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος.

Με την ιστορική του γνώση και εμπειρία αλλά και με τη γοητεία και γλαφυρότητα του λόγου του, ο κ. Β. Κουτσαβλής ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σε μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο και στο χώρο του Κτήματος Τατοίου, που αποτελεί ενιαία ενότητα φυσικού κάλλους, αρχιτεκτονικής και ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του Κτήματος απλώνεται βαθιά μέσα στο χρόνο καθώς στην καρδιά του ιστορικού πυρήνα του έχουν βρεθεί ευρήματα της Αρχαίας Δεκέλειας.

Πολιτιστικές Διαδρομές : Περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα

Μεταξύ των κτιρίων που παρουσιάστηκαν, το θερινό Ανάκτορο, κατοικία των Βασιλέων της Ελλάδας από το 1874 έως το 1967, κτίριο συνδεδεμένο με κρίσιμα γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Επίσης, το Υπασπιστήριο, τα βοηθητικά κτίρια της Αυλής, το ξενοδοχείο «Τατόιον», το Οινοποιείο και τα υπόλοιπα κτίρια της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και το Κοιμητήριο, με τον Ναό της Αναστάσεως.

Πολιτιστικές Διαδρομές : Περιήγηση στο Κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα

Όλα εναρμονισμένα με το οικοσύστημα της περιοχής, καθώς κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να «δένουν» με το τοπίο, με τον
πρώτο λόγο να έχει πάντα η φύση. Αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μοναδικού στον Ελλαδικό χώρο Κτήματος του τέλους του 19 ου αιώνα, επηρεασμένου αρχιτεκτονικά τόσο από την Κεντρική Ευρώπη όσο και τη Ρωσία, στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό νεότερο μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο κ. Β. Κουτσαβλής αναφέρθηκε επίσης, στο έργο του Συλλόγου «Φίλοι του Κτήματος Τατοίου» που από το 2012, συνεχίζει τις προσπάθειες τις οποίες ξεκίνησε με πρωτοβουλία της το 1998 η «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», για τη διάσωση και την προστασία του Κτήματος, μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης, λεηλασίας και
βανδαλισμών.

Ως φορέας της κοινωνίας των πολιτών, ο Σύλλογος ανέδειξε με τις δράσεις του την ιστορική, πολιτιστική και οικολογική αξία του, ευαισθητοποίησε το κοινό και συνέβαλε με εποικοδομητικές προτάσεις στην ανάπτυξη διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, ώστε να ληφθούν οι προσήκουσες αποφάσεις.

Δυστυχώς η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, η χειρότερη στην ιστορία του Κτήματος άφησε θλιβερό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του Κτήματος.

Έχει όμως επιτέλους δρομολογηθεί η επαναλειτουργία του Κτήματος Τατοίου και το μεγάλο αυτό έργο – εγγύηση προστασίας και ανάδειξής του, έχει μπει πλέον σε τροχιά πραγμάτωσης – είναι σε εξέλιξη η συντήρηση και αναστήλωση μιας σειράς κτιρίων, μεταξύ αυτών του θερινού Ανακτόρου, η συντήρηση και ψηφιοποίηση των κινητών  αντικειμένων, η εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών, η εφαρμογή των μουσειολογικών μελετών και άλλα.

Διατηρώντας τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του ως φυσικής, στορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής ενότητας, το Κτήμα Τατοίου πρόκειται να αποτελέσει επισκέψιμο φυσικό χώρο αισθητικής παιδείας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, όαση ηρεμίας και αναψυχής, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής
αλλά και πόλο έλξης του παγκόσμιου τουριστικού κοινού, βελτιώνοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Αντιδήμαρχο κ. Επαμεινώνδα Κατσιγιάννη και στους εργαζόμενους στη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση της περιήγησης.

Επίσης, στην εταιρία EVENT PLANNERS (Λεωφόρος Κηφισίας 62 και Πρεμετής – Μαρούσι) για την ευγενή προσφορά snack προς τους συμμετέχοντες.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με τη θεατρική παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» του Πάολο Τζενοβέζε, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, ανοίγει αυλαία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου 2024, την...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Αμαρουσίου για την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, με απόφαση του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» καλεί τα μέλη και τους φίλους της στο παραδοσιακό κρητικό γλέντι, που διοργανώνει σε συνεργασία με το...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί ολική κατάληψη τμήματος της οδού Μεσογείων μεταξύ των οδών Μακρυγιάννη και...