fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τοποθέτηση καφέ κάδων από το Δήμο Αμαρουσίου για τη συλλογή βιοαποβλήτων

Στην εγκατάσταση καφέ κάδων στις οδούς που λαμβάνουν χώρα οι λαϊκές Αγορές προχωρεί σταδιακά ο Δήμος Αμαρουσίου για τη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα).

Στους κάδους αυτούς θα μπορούν να εναποτίθεται τόσο τα απόβλητα από τις λαϊκές αγορές κατά τις ημέρες λειτουργίας τους υπό την εποπτεία του Δήμου, όσο και τα υπολείμματα κουζίνας που παράγουν οι δημότες- κάτοικοι επί των οδών αυτών.

Τα βιοαπόβλητα θα τοποθετούνται σε μία σακούλα (κατά προτίμηση βιοδιασπώμενη), θα απορρίπτονται στον καφέ κάδο και ο κάδος θα κλειδώνεται με μέριμνα του κάθε δημότη, καθώς οι κάδοι διαθέτουν κλειδί- πασπαρτού, προκειμένου να διασφαλίζεται η καθαριότητα τόσο του συλλεγόμενου προϊόντος ,όσο και του γύρω από τον κάδο χώρο.

Ήδη, από το έτος 2018 έχει ξεκινήσει η συλλογή των αποβλήτων αυτών από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών σε πλαστικές σακούλες και η αποστολή τους με δημοτικά οχήματα στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίσης (ΕΜΑΚ), που λειτουργεί στην περιοχή των Άνω Λιοσίων  για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ).

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:
« Προχωρούμε σε μία ακόμη σημαντική δράση προστασίας του περιβάλλοντος, στο  πλαίσιο της περιβαλλοντικής μας πολιτικής και ευαισθησίας.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε ποικίλες δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Υιοθετήσαμε μέτρα για τη χωριστή Διαλογή στην Πηγή διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής διαχείρισης. Απώτερος στόχος των δράσεων και ενεργειών μας είναι η δραστική μείωση των παραγομένων αποβλήτων και ο περιορισμός της υγειονομικής ταφής αυτών.»  

Η δράση υλοποιείται υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Αντιδημάρχου κου Βασίλη Κόκκαλη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες – κάτοικοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, προκειμένου να τους χορηγηθεί κλειδί –πασπαρτού για τη χρήση του καφέ κάδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-8026762 και 210-8023729.

Τα υλικά που θα συλλέγονται στον καφέ κάδο είναι: 

 • Απόβλητα κουζίνας                                                                                    Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (όχι κόκκαλα ή ψάρια)
  Υπολείμματα λαχανικών και φρούτων ( με κουκούτσια, φλούδες ή κοτσάνια)
  Κρέας
  Δημητριακά- ψωμί – προϊόντα αρτοποιίας
  Γαλακτοκομικά προϊόντα
  Υπολείμματα από καφέ ή τσάι
  Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης
  Τσόφλια αυγών
  Χαρτί στεγνό ή λερωμένο με υπολείμματα τροφής
 • Απόβλητα κήπου
  Υπολείμματα κηποτεχνίας (φύλλα, άνθη, γκαζόν ή χόρτα ξεβοτανίσματος)
  Καρποί – κουκούτσια
 • Άλλα απόβλητα
  Στάχτη

 

Στον καφέ κάδο δεν συλλέγονται:

 • Απόβλητα που καταλήγουν στον πράσινο κάδο σύμμεικτών απορριμμάτων
  Κόκκαλα και ψάρια

Καψούλες του καφέ

Υγειονομικού τύπου απόβλητα (χαρτομάντιλα, πάνες, βαμβάκι)

 

 • Απόβλητα που καταλήγουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ή σε εναλλακτική διαχείριση

Υλικά συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο)

Μαγειρικά λίπη και έλαια (τηγανέλαια)

Μπαταρίες

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές –Λαμπτήρες φωτισμού

Υφάσματα –υποδήματα- δερμάτινα είδη και αξεσουάρ

Οικοδομικά υλικά.

Ιαν 27, 2022 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
3°C σποραδικές νεφώσεις
πέμ01/27 παρ01/28 σαβ01/29 κυρ01/30 δευ01/31
σποραδικές νεφώσεις
5/2°C
αίθριος καιρός
9/2°C
αυξημένες νεφώσεις
7/5°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
8/5°C
αίθριος καιρός
11/4°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η πτώση της θερμοκρασία αναμένεται να είναι ισχυρή τις επόμενες μέρες στα Βόρεια Προάστια. Την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 0 βαθμούς...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Μαρούσι αποχαιρετά τον Ιερέα Γεώργιο Γεμελιάρη. Ο Πατήρ Γεώργιος Γεμελιάρης υπηρέτησε την ενορία των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου για περισσότερο από δύο δεκαετίες με ευλαβικότητα. Συλλυπητήριο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Διακοπές του ρεύματος σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές της Αττικής εδώ και κάποιες ώρες και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά σε εστιατόριο στο Μαρούσι επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών. Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με...