fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου “νοικοκυρεύει” τα οικονομικά του δήμου

theodoros_ampatzoglou

Στα τέλη του 2018 ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων, ακουγόταν έντονα αυτό του φαρμακοποιού Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Εκείνη την περίοδο ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό και στις μετρήσεις δημοτικότητας δεν προηγούταν των περισσοτέρων συνδιεκδικητών του.

Με πλούσιο βιογραφικό και τεράστια διοικητική εμπειρία, έχοντας διατελέσει διοικητής του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, φαινόταν ότι θα είναι το φαβορί για την επόμενη ημέρα.

Γνωστός Μαρουσιώτης που γνωρίζει καλά την πορεία του Θεόδωρου Αμπατζόγλου σε ¨πηγαδάκι” στην πλατεία Ηρώων είχε δηλώσει: “..Σίγουρα ο Θόδωρος δεν είναι το λαμπερό και προβεβλημένο πρόσωπο, έχει όμως εμπειρία διοίκησης, ήθος τιμιότητα και πιστέψτε με θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα“.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου Αμαρουσίου φαίνεται οτι τα λόγια του επιβεβαιώνονται.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ορισμένες από τις ενέργειες του για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου:

Κατά τη 2η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων  (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), σχετικά με το “Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου «Πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου» στο Δήμο Αμαρουσίου ΠΕ Αττικής”, η οποία είναι σταθμός για την τακτοποίηση μίας τεράστιας εκκρεμότητας για το Μαρούσι, που αφορά σε οικονομική οφειλή 27 εκ. ευρώ και σε διευθέτηση έκτασης 25 στρεμμάτων.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα βασικά σημεία της απόφασης σύμφωνα με τα οποία:

 • Απαλλάσσεται ο Δήμος και οι πολίτες του Αμαρουσίου από δανειακή οφειλή ύψους 27 εκ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
 • Περιέρχεται στην οριστική κυριότητα του Δήμου το ακίνητο της ΕΤΕΒΑ (Π.Ε. Αγίου Θωμά), ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κι αναψυχής και τακτοποιούνται χωροταξικές εκκρεμότητες των ιδιοκτητών της περιοχής.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε:

«Ένα βάρος νομικό, οικονομικό και χωροταξικό 15 ετών, τακτοποιείται μέσω μίας απόφασης επωφελούς, που αφαιρεί από τις πλάτες του Μαρουσιώτικου λαού μία κολοσσιαία οφειλή και αποδίδει επιπλέον ένα κοινόχρηστο χώρο -πράσινου, ανάσα μέσα σε ένα βαριά δομημένο οικιστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για την πολεοδομική «τακτοποίηση» της ευρύτερης περιοχής, προβλέπεται:

  1. Η ανάληψη ευθύνης της οφειλής ύψους 27.000.000 ευρώ του Δήμου Αμαρουσίου προς την Εθνική Τράπεζα, από την Lamda Ollympia Village A.E. για δάνειο που ελήφθη το 2003 από την τότε Δημοτική Αρχή (αρχικού ύψους  16.5 εκ. ευρώ που με τους τόκους έχει φτάσει σήμερα στο ύψος των 27 εκ.) , για την αγορά του ακινήτου ( γνωστό ως ακίνητο της πρώην ΕΤΕΒΑ) που βρίσκεται στην Π.Ε. Αγίου Θωμά,   πλησίον του ΟΑΚΑ.
  2. Η οριστική μεταβίβαση της κυριότητας του συγκεκριμένου ακινήτου στο Δήμο Αμαρουσίου, την οποία μέχρι σήμερα είχε παρακρατήσει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή της οφειλής του δανείου του Δήμου.
  3. Η δυνατότητα του Δήμου Αμαρουσίου να αξιοποιήσει το ακίνητο ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου κι αναψυχής, προς όφελος των κατοίκων και δημοτών, αλλά και επισκεπτών, σε μια περιοχή που είναι σήμερα επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Σημειώνεται ότι η επανέγκριση του σχεδίου, δεν προβλέπει ούτε ένα τ.μ. επιπλέον δόμησης.
  4. Η αποπληρωμή από τη Lamda Ollympia Village A.E. και όχι από το Δήμο Αμαρουσίου,  της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση των ακινήτων των ιδιοκτητών, οι οποίοι είχαν ήδη στραφεί δικαστικά κατά του Δήμου, διεκδικώντας με αγωγές πάνω από 2.000.000 ευρώ.
  5. Η χρηματοδότηση από τη Lamda Ollympia Village A.E. όλων των έργων που είναι απαραίτητα στην περιοχή (όπως διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση ρέματος, τοπικές παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης ,κλπ) , τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Δήμου Αμαρουσίου. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν με την αυστηρή επίβλεψη του Δήμου Αμαρουσίου».

Πιο συγκεκριμένα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου υπερψηφίζει με ευρεία πλειοψηφία και εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου για αναδιάρθρωση τραπεζικού χρέους 19 εκ. ευρώ του Δήμου και κέρδος τη διαγραφή 8 εκ. ευρώ.

Θ. Αμπατζόγλου: «Συνεχίζουμε να αφαιρούμε από τις πλάτες των Μαρουσιωτών βάρη και χρέη του παρελθόντος». 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από περισσότερες παρατάξεις και εγκρίθηκε η πρόταση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου σε συνέχεια διαπραγματεύσεων που αφορούσαν στη ρύθμιση χρέους ύψους 19.553.361,58 ευρώ προς την «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ», για αναδιάρθρωση του χρέους αυτού με όφελος 40% για τον Δήμο.
Το χρέος αυτό είχε δημιουργηθεί από δάνειο που είχε λάβει το 2005 η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου με την επωνυμία ‘’ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘’(Δ.Ε.Α.Δ.Α.).

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε: «Αυτή η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά είχα υποσχεθεί πως θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να απαλλάξουμε τους Μαρουσιώτες από βάρη που δημιουργήθηκαν από κακές επιλογές του παρελθόντος και πολύ πριν από την προηγούμενη διοίκηση Γ. Πατούλη. Τώρα, φτάσαμε στο τέλος μίας επίπονης διαπραγμάτευσης για δανειακό χρέος 19 εκ. ευρώ ως αποτέλεσμα τραπεζικής σύμβασης του 2005, μίας δημοτικής επιχείρησης που σήμερα δεν υφίσταται και που τις υποχρεώσεις της έχει αναλάβει ο Δήμος. Το κέρδος του κουρέματος 8 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, μεταφράζεται σε περισσότερους διαθέσιμους πόρους για τους Δημότες και για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε πολλούς τομείς όπως καθαριότητα, εγκαταστάσεις, επισκευές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων κα. Μέσα σε μία γκρίζα περίοδο, η συστηματική δουλειά μας φέρνει ελπίδα και φως και μας επιτρέπει να συνεχίζουμε με περισσότερη τόλμη και αποφασιστικότητα για να φτιάξουμε πιο σύγχρονο, φιλικό και ασφαλές το Μαρούσι που όλοι αγαπούμε».

Σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου χρέους θα λάβει χώρα μόλις η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ελεγχθεί και εγκριθεί από το ειδικό τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 02 Ιουνίου 2020, ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο μεταξύ της ΑΘΜΟΝΟΝ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ βάσει του ΠΔ 91/Δ/2020, σύμφωνα με το οποίο επιτέλους τακτοποιείται μία τεράστια εκκρεμότητα για το Μαρούσι που αφορούσε χρέος που δημιουργήθηκε το 2003 προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 30 εκ. ευρώ και διευθέτηση της έκτασης 25 περίπου στρεμμάτων (θέση οικόπεδο ΕΤΕΒΑ οδ. Αμαρυσίας Αρτέμιδος).

Θ. Αμπατζόγλου: «Διαγράφουμε βάρη 15ετίας – δεκάδων εκ. ευρώ – από τις πλάτες των Μαρουσιωτών και δημιουργούμε πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο για το Μαρούσι και τα Βόρεια Προάστια»

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε:

«Το Μαρούσι μπαίνει σε μία Νέα Εποχή. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Διαπραγματευόμαστε και κερδίζουμε μάχες. Διαγράφουμε βάρη 15ετίας 30 εκ. ευρώ, από τις πλάτες των Μαρουσιωτών. Χρήματα που θα κατέληγαν στην αποπληρωμή χρεών, θα αξιοποιηθούν για έργα υποδομών στο Δήμο μας. Ακόμη διευθετείται, χώρος 25 στρεμμάτων που θα γίνει πρότυπο πάρκο αναψυχής για τις Μαρουσιώτικες οικογένειες και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τα Βόρεια Προάστια και όλη την Αττική. Με σχέδιο και ισχυρή θέληση, διαβουλευόμαστε με τα τραπεζικά ιδρύματα για να απαλλάξουμε το Δήμο μας και από άλλες δανειακές υποχρεώσεις που συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή του».​

Εγγραφές κολύμβηση Μαρούσι
Εγγραφές ποδόσφαιρο Μαρούσι
Ιαν 6, 2022 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
15°C σποραδικές νεφώσεις
πέμ01/06 παρ01/07 σαβ01/08 κυρ01/09 δευ01/10
-/13°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
15/11°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
14/11°C
αυξημένες νεφώσεις
13/9°C
σποραδικές νεφώσεις
12/9°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΠΡΟΣΩΠΑ

Με ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού, Γιάννης Νικολαράκος, επισημαίνει ένα πρόβλημα που παρατηρούμε όλοι οι δημότες κατά διαστήματα.  Αυτό των βαρέων απορριμάτων....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Κινηματογραφική διάρρηξη σε καφέ στο Μαρούσι, όπου οι δράστες παραβίασαν την είσοδο με καπάκι αποχέτευσης. Στο βίντεο, που έφερε στη δημοσιότητα ο Alpha, φαίνονται...

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Το Παράρτημα του ΚΕΠ του Δήμου Αμαρουσίου (Μεσογείων 82) την Τρίτη 4/1/2022 δεν θα λειτουργήσει για το κοινό λόγω κρουσμάτων Covid. Το κοινό θα...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τις 2 τελευταίες από τις 13 Παιδικές Χαρές  που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021. Θ....