Ο συμπολίτης μας Νίκος Γκιώνης ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών του Βόρειου Τομέα Αθηνών σαν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Τελείωσε τις βασικές του σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με θέμα τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ανερχόμενο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της Πολιτιστικής Διοίκησης, με την ολοκλήρωση της φοίτησής του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Για ποιο λόγο επιλέξατε να ασχοληθείτε με την πολιτική συμμετέχοντας στις περιφερειακές εκλογές;
Στις επικείμενες εκλογές συμμετέχω, πρώτα από όλα, επειδή νιώθω έτοιμος να το κάνω. Ορισμένες φορές παρατηρείται η παρότρυνση να συμμετέχουν νεαρά άτομα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με μόνο κριτήριο την ηλικία τους. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να με φανταστώ στη θέση ενός υποψηφίου που στόχο θα έχει να βελτιώσει τη ζωή των συνανθρώπων του, χωρίς να έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες με μια πορεία στον εργασιακό χώρο και στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ασχολούμαι, λοιπόν, γιατί θεωρώ πως μια ατζέντα που έχουμε σκεφτεί ως νέοι άνθρωποι για τα επόμενα χρόνια της ζωής μας δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά κοινωνική.
Παρόλα αυτά γιατί επιλέξατε την Περιφέρεια Αττικής και όχι τον Δήμο Αμαρουσίου;
Παρόλο που αγαπάω πολύ την πόλη στην οποία μεγάλωσα και ζω, έκρινα πως θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος σε έναν βαθμό αυτοδιοίκησης που ταιριάζει περισσότερο στους προβληματισμούς μου. Θεωρώ πως η ζωή μας δεν περιορίζεται στα νοητά σύνορα των Δήμων αλλά επεκτείνεται και πέρα από τα όρια της πόλης μας. Ζω στο Μαρούσι, περπατάω στα Μελίσσια, περνάω ελεύθερο χρόνο στο Ηράκλειο, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στην Πεύκη και σε άλλες πόλεις. Ο κυριότερος, όμως, λόγος για τον οποίο συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές είναι επειδή πιστεύω πως η ιδεολογική συγκρότηση μπορεί να αποτυπωθεί καλύτερα σε υπερτοπικά ζητήματα και επειδή η αποτελεσματική τους αντιμετώπιση μπορεί να δώσει ξανά νόημα στις ιδέες που υπηρετούμε.
Πώς μπορεί να συνδράμει η Περιφέρεια στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων του Αμαρουσίου;
Η ερώτησή σας φέρνει στο προσκήνιο την σύγχυση των αρμοδιοτήτων, ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες στο Μαρούσι, για τα ρέματα και για άλλα ζητήματα. Παράλληλα, μπορεί να συμμετέχει στην υλοποίηση έργων που επιλέγει ο Δήμος, εντάσσοντάς τα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση μαζί του, ή συμμετέχοντας σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Στο Μαρούσι ουκ ολίγες φορές γίναμε θεατές ενός πινγκ-πονγκ για τις ευθύνες του Δήμου και της Περιφέρειας σε όσα αφορούσαν την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς ή τη γνωστή σε όλους μας πλημμύρα στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΗΒΗ. Στη γειτονιά μου μόνο, η κατασκευή των αγωγών ομβρίων κράτησε περίπου μία τετραετία με τους κατοίκους να βλέπουν απλά ανταλλαγές ευθυνών μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για το αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια καθυστέρησε περισσότερο τη διαδικασία. Παράλληλα, γνωρίζοντας τις ανάγκες της πόλης θεωρώ πως προτεραιότητα για την επόμενη περιφερειακή αρχή οφείλει να αποτελεί η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων, αναγκαιότητα που υπερβαίνει την πόλη αλλά την αφορά ουσιαστικά.
Πώς σχολιάζετε το προεκλογικό κλίμα στο Μαρούσι;
Πρώτα από όλα είμαστε μάρτυρες μιας τελείως διαφορετικής αναμέτρησης από όσες έχουμε συνηθίσει. Για τρίτη φορά μετά το 1982, η πόλη καλείται να ψηφίσει δήμαρχο χωρίς ο νυν δήμαρχος να διεκδικεί την επανεκλογή του. Προσωπικά ως ψηφοφόρος ομολογώ πως περιμένω με ενδιαφέρον τις δημοτικές εκλογές. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στον προγραμματικό λόγο των συνδυασμών αλλά και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Καλώς ή κακώς ο νόμος του Κλεισθένη μας καλεί να συνεργαστούμε και οι σύμβουλοι που θα επιλέξουμε πρέπει να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην επόμενη μέρα της πόλης. Θεωρώ, όμως, πως το Μαρούσι οφείλει να αλλάξει εποχή και όχι απλά διοίκηση, να επιλέξει δήμαρχο που θα γνωρίζει καλά τις ανάγκες μας και θα σηματοδοτήσει μία αλλαγή πορείας με ένα έργο που θα υπερβαίνει τα πρόσωπα και θα αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και όχι το επόμενο βήμα του ίδιου σε μία πολιτική πορεία. Η μεγάλη πρόκληση για το Μαρούσι θα είναι να περάσει από το συμβολικό στο ουσιαστικό.
Αναφερθήκατε στην απλή αναλογική. Πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει;
Είναι καθαρά στο χέρι μας να λειτουργήσει. Μας δίνεται μία ευκαιρία να απαντήσουμε θετικά και πιστεύω πως στους Δήμους υπάρχουν πιο εύκολα περιθώρια σύγκλισης και σύνθεσης. Μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή να προκαλεί σύγχυση μια συνθήκη συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά κόμματα, αλλά η αυτοδιοίκηση πιθανώς να είναι ο κατάλληλος χώρος να πετύχει η απλή αναλογική.