Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
16.4 C
Marousi

Πανηγυρίζει σήμερα το ιστορικό παρεκκλήσι του Αμαρουσίου η Παναγία η Νερατζιώτισσα!

Το Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίας Νερατζιώτισσας, με μακρά ιστορία στενά συνδεδεμένη με την πορεία του Αμαρουσίου, αποτελεί σημαντικό σημείο για τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, εορτάζει το Γενέθλιον της Θεοτόκου, όπως τιμάται από την Εκκλησία μας.

Αυτό το παρεκκλήσι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ιστορικότερα της Αττικής, με ρίζες στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Βρίσκεται στη βάση του λόφου Πέλικα στο Μαρούσι, κοντά στους ναούς του Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννου Πέλικα και πλησίον του σταθμού Νερατζιώτισσα. Πιθανολογείται ότι πήρε το όνομά του από τις νεραντζιές που καλλιεργούνταν στην περιοχή.

Ο νάρθηκας του ναού κοσμείται από την εικόνα της Παναγίας “Οδηγήτριας” και η επιγραφή “Η Ελπίς των Χριστιανών” έδωσε στην Παναγία Νερατζιώτισσα τα προσωνύμια “Οδηγήτρια” και “Ελπίς των Χριστιανών”. Υπάρχουν επίσης μαρμάρινα μέλη από παλαιοχριστιανικό ναό, και έξω από το ναό απεικονίζεται η Παναγία με δύο Ταξιάρχες. Το παρεκκλήσι φαίνεται να χτίστηκε στη θέση παλαιότερου κτίσματος, με θεμέλια που ακόμα φαίνονται.

Κατά τον εορτασμό της Θεοτόκου, η εικόνα της Παναγίας περιφερόταν στην περιοχή με τους πιστούς να την ακολουθούν ευλαβικά, καθώς θεωρείται θαυματουργή.

Σήμερα, το Ιερό Παρεκκλήσιο τελεί καθημερινά ιερές ακολουθίες και λειτουργίες, ενώ εορτάζει μεγαλοπρεπώς στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

 

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Μαρούσι: Νεκρός ο άντρας που έπεσε από πεζογέφυρα στις γραμμές του Ηλεκτρικού πριν το ΚΑΤ

Τραγωδία στην περιοχή του Αμαρουσίου το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς ένας άντρας έχασε τη...

Παραδόθηκε πλήρως ανακατασκευασμένη η Παιδική Χαρά στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (ΗΣΑΠ)στο Μαρούσι

Με αφορμή την ολοκλήρωση ανακατασκευής της Παιδικής Χαράς στην...

Θ. Αμπατζόγλου: Η πόλη καθημερινά γίνεται περισσότερο ασφαλής

Συνεχίζεται το μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων στο Μαρούσι Με αμείωτους ρυθμούς...

Νέες φυτεύσεις φυτών και δένδρων στον ποδηλατοδρόμο του Πολύδροσου

Mε τη σημαντική συμβολή του Τμήματος Αστικού Πρασίνου Δήμου Αμαρουσίου,...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img