Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
16.9 C
Marousi

0,50€/τ.μ. θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτου στο Μαρούσι για απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στην τακτική συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2024 αποφάσισε για τη χρηματοδότηση των προς απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου τη δημιουργία ειδικού ανταποδοτικού τέλους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.Έτσι θα αποφευχθεί να χαθούν οι ελεύθεροι χώροι που έως σήμερα δεν έχουν απαλλοτριωθεί με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης με τσιμεντοποίηση.

Η συμβολή μεταφράζεται σε επιβάρυνση με ειδικό ανταποδοτικό ετήσιο τέλος 0,50€/τ.μ.

Ως  δικαιότερο τρόπο κατανομής του τέλους επιλέχθηκε η αναλογική συσχέτιση με την επιφάνεια των κατοικιών και των επιχειρήσεων, με υπόχρεους για την καταβολή τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Του ειδικού τέλους απαλλάσσονται όσοι πολίτες είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών.

Ο  Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι «βάσει του νόμου χωροταξικής νομοθεσίας η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης εάν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Εάν έχουν παρέλθει 15 έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου,
-εάν έχουν παρέλθει 5 έτη από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή την πράξη αναλογισμού και δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα χρήματα,
-εάν έχουν παρέλθει 18 μήνες από τον καθορισμό της τιμής μονάδας.»

«Αξιοποιώντας κάθε ενδιαφερόμενος- τόνισε- μία από τις τρεις προϋποθέσεις που δίνει νόμος, στο τέλος δεν θα μείνει στην πόλη ελεύθερος χώρος, καθώς υπάρχει οικονομική αδυναμία από την πλευρά του Δήμου να απαλλοτριώσει τους ήδη δεσμευμένους χώρους.»

Ακολούθως, ο κ. Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «αντιγράφουμε το μέτρο και την αντίστοιχη εμπειρία από όμορους Δήμους που το έχουν ήδη εφαρμόσει και έχουν θετική ανταπόκριση, όπως ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Χαλανδρίου, κ.α., ώστε τα χρήματα που θα εισπράττονται να τροφοδοτούν έναν συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου μόνο για πολεοδομικούς σκοπούς. Δημιουργούμε ένα «κουμπαρά» που θα ανέρχεται στα 3.300.000 ευρώ το χρόνο, και θα μας δίνει τη δυνατότητα αγοράς ελεύθερων χώρων που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση.»

Το μέτρο τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι «απόλυτα δίκαιο, αναπτυξιακό, ισορροπημένο και απόλυτα προοδευτικό και ως τέτοιο θα το αγκαλιάσει η κοινωνία που θέλει ελεύθερους χώρους.
Όταν κινδυνεύει με άρση απαλλοτρίωσης ένα οικόπεδο εμείς πρέπει να έχουμε ένα ταμείο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άρση, να αγοράσουμε το οικόπεδο και να το κρατήσουμε για το Μαρούσι, για το Δήμο, για τα παιδιά μας.»

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίζεται ο κάθε ελεύθερος χώρος που θα χρήζει αγοράς από το Δήμο Αμαρουσίου.

Για παράδειγμα ενα ακίνητο 120 τ.μ. στο Μαρούσι με 0,50€/τ.μ. το ετήσιο τέλος θα πληρώσει 60 ευρώ το χρόνο.Είναι αντιληπτό  ότι σε μια εποχή  με  ραγδαία πολεοδομική ανάπτυξη και με τον φόβο στην επόμενη δεκαετία  οι κοινόχρηστοι χώροι να έχουν οικοδομηθεί, ο Δήμος Αμαρουσίου πρέπει να δράσει  για την αγορά χώρων ώστε να γίνουν κοινόχρηστοι.

 

 

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Στο Μαρούσι έλαβε χώρα ο πρώτος εορτασμός της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Οσίου Αθανασίου (Χαμακιώτη)

Σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, σεβασμού και μεγαλοπρέπειας έλαβε χώρα ο...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Περιήγηση στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της πόλης του Αμαρουσίου

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού &...

Πρώτος εορτασμός της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Οσίου Αθανασίου-Αγίου του Αμαρουσίου

Ο εορτασμός γίνεται προς τιμήν του Αγίου του Αμαρουσίου...

Φόβοι για διαρροή αερίου σε γειτονιά του Αμαρουσίου – Απέκλεισε δρόμους η αστυνομία

Αναστάτωση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (22/10) στη...

Τι συμβαίνει στο νεκροταφείο Αμαρουσίου;To φάντασμα που το είδαν οδηγοί ταξί!

Μυστήριο στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου, όπου υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img