Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΠΡΟΣΩΠΑ

Χρήστος Μπαλούκος – ο Μαρουσιώτης ζωγράφος που μύησε τους Κινέζους στο Άγιο Όρος

Σάββατο πρωί. Επισκεφθήκαμε τον Μαρουσιώτη ζωγράφο Χρήστο Μπαλούκο στο σπίτι του στα Ανάβρυτα. Μας έφτιαξε ζεστό καφέ και συζητήσαμε για τη ζωή και την τέχνη σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με ένα καλλιτέχνη που βραβεύτηκε πρόσφατα στην Σαγκάη και έχει να δώσει ακόμα πολλά.

Ερ.: Χρήστο καλησπέρα. Μπορείς να μας πεις πότε ξεκίνησες με τη ζωγραφική και σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θέλεις να ασχοληθείς με αυτό;

Καλησπέρα, κατ΄αρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνάντηση αυτή. Θα τολμήσω να πω ότι με την ζωγραφική ασχολήθηκα από τα παιδικά μου χρόνια αλλά συστηματικά το ανέπτυξα μεγαλώνοντας. Ιδιαίτερα μοναχικός και λιγομίλητος σαν χαρακτήρας ήταν ο τρόπος να επικοινωνήσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.

Ερ.: Από τι παίρνεις έμπνευση για να ζωγραφίσεις;

Από τα πιο απλά έως τα πιο σημαντικά. Ο Δημιουργός έχει κάνει την φύση τόσο όμορφη που τα πάντα γύρω μας αποτελούν έμπνευση αν τα δεις με αγάπη. Ακόμα και μια πέτρα ή ένας βράχος μπορεί να είναι πίνακας με έντονο συναίσθημα.

Ερ.: Στους πίνακες σου υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Ποια η σχέση σου με το Θεό;

Είναι η κινητήριος δύναμη μου, ένας λόγος να συνεχίζεις να υπάρχεις και την επόμενη μέρα.

Ερ.: Είδαμε ότι έχεις έργα με θέμα το Θιβέτ. Ταξίδεψες εκεί; Μίλα μας μας για την εμπειρία σου.

Είχα την τεράστια τιμή τον Ιούνιο να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Shanghai Cooperation Organization Bishkek Summit 2019 – “Diverse Civilization, Shared Road” – international Art Exhibition by Artists for Peace όπου και βραβεύτηκα από την Κυβέρνηση της Κιργιζίας και το Πεκίνο με 2 βραβεία για το έργο μου “Iviron Monastery”.

Οι Κινέζοι ενθουσιάστηκαν με την δουλειά μου και με προσκάλεσαν στην επόμενη έκθεση που θα γίνει στο Θιβέτ. Μια έκθεση ιδιαίτερα σημαντική με παγκόσμιο ενδιαφέρον όπου θα συμμετέχουν 2-3 άτομα από την Ευρώπη.

Ερ.: Στα έργα σου με θέμα “Acrostic”, χρησιμοποιείς έντονα χρώματα και το στυλ σου διαφέρει από τα προηγούμενα έργα σου. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες.

Είναι μια σειρά που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια και εξελίσσεται. Μέσα από το χρώμα και την κίνηση έχω σκοπό να  δημιουργήσω μια ακροστιχίδα αισθήσεων και εφορίας. Η χρωματική μου παλέτα παραμένει η ίδια, απλά χρησιμοποιώ μικτή τεχνική υλικών.

Acrostic

Acrostic

Ερ.: Ως άνθρωπος του πολιτισμού και Μαρουσιώτης, πως κρίνεις το έργο στον τομέα του πολιτισμού στο δήμο μας; 

Πιστεύω ότι ο Δήμος Αμαρουσίου κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, πολιτιστικά και μη. Ευελπιστώ να συνεχίσει αυτή η ανοδική και δημιουργική πορεία.

Ερ.: Έχεις στα πλάνα σου στο προσεχές μέλλον να εκθέσεις τα έργα σου;

Ειμαι σε συζήτηση για έκθεση μόλις ολοκληρωθεί το project acrostic στην Ελλάδα και με τα θέματα του Αγίου Όρους στο εξωτερικό.

Χρήστο σε ευχαριστούμε πολυ για φιλοξενία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο καλλιτεχνικό σου έργο και στη ζωή σου.

Ιερά Μονή Ιβίρων Αγίου Ορους – Το έργο που βραβεύτηκε στο Μπισκέκ

Ιερά Μονή Ιβίρων Αγίου Ορους – Το έργο που βραβεύτηκε στο Μπισκέκ

 

Ο μοναχός Λουκάς στο Αγιο Ορος

Ο μοναχός Λουκάς στο Αγιο Ορος

 

Κέρασμα στα Καυσοκαλύβια

Κέρασμα στα Καυσοκαλύβια

 

Το εκκλησάκι της Παναγίας κοντά στη Μονή Ιβίρων

Το εκκλησάκι της Παναγίας κοντά στη Μονή Ιβίρων

 

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

 

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού

 

Αγιορείτες Μοναχοί

Αγιορείτες Μοναχοί

 

Θιβετιανός με παραδοσιακη στολή

Θιβετιανός με παραδοσιακη στολή

 

Θιβέτ

Θιβέτ

 

Acrostic

Acrostic

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενθουσίασε τους θεατές κάθε ηλικίας η διαχρονική και καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον εξαιρετικό Κώστα Τριανταφυλλίδη στη μεγάλη συναυλία που έδωσαν στο Αμαλίειο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και πλήθους γονέων και συγγενών η γιορτή των Βρεφονηπιακών...