Έρχεται 25η Μαρτίου και η μέρα προστάζει παρέλαση και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αλλά επειδή ο κορονοϊός μας έβαλε σε καραντίνα θα κρατήσουμε το εθνικό μας φρόνημα για την 28.10!
Μας μένει βέβαια το γευστικό κομμάτι της ημέρας, και μιας και έχουμε άφθονο χρόνο στο σπίτι δεν έχουμε παρά να τολμήσουμε να τον μαγειρέψουμε!
Η ιστορία του εορταστικού αυτού πιάτου είναι λίγο πολύ γνωστή. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής η ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού 2 φορές. Την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαϊων, και αν τα νησιά μας ήταν τυχερά με την παρουσία άφθονου φρέσκου ψαριού στην ηπειρωτική Ελλάδα πάστωναν Μπακαλιάρο για να μην χαλάσει για να τον έχουν αυτές τις ιδιαίτερες μέρες. Πληροφορίες για το πώς προέκυψε το “πάντρεμα” του μπακαλιάρου με τη σκορδαλιά δεν έχουμε αλλά ομολογουμένως ήταν μια επιτυχημένη σκέψη. Είθισται πάντως ο μπακαλιάρος να συνοδεύεται με παντζάρια πριν την εμφάνιση της σκορδαλιάς.
Αρκετά με τα ιστορικά πάμε στα γαστρονομικά τώρα!
Μπακαλιάρος
Επιλογή πρώτης ύλης. Σε αυτήν την περίπτωση μιας και μιλάμε για παστό, το μοναδικό κριτήριο για την πρώτη ύλη είναι κατά πόσο θέλουμε να ακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία. Οι επιλογές είναι δύο: ο παστός με το αλάτι του και ο ξαλμυρισμένος κατεψυγμένος.
Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει απλά να τον βγάλουμε από βραδύς να ξεπαγώσει και είναι έτοιμος για χρήση. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία.
Ξαλμύρισμα Καλό θα είναι να επιλέξουμε το φιλέτο για να μην έχουμε περιττές εργασίες. Το κόβουμε σε 4-5 κομμάτια και το τοποθετούμε σε μπωλ με κρύο νερό.Φροντιζουμε να αλλάζουμε το νερό κάθε 3 ώρες. Κανουμε την διαδικασία 3-4 φορές.
Κουρκούτι ή αλλιώς tempura
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνουμε tempura. Με μιξεις αλευρων, με μαγιά, με μπεικιν, θα αρκεστούμε όμως στον πιο βασικό.
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200ml μπύρα αρκετά παγωμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πάπρικα καπνιστή για χρώμα (προαιρετικά)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε στο ψυγείο. Αν το μείγμα μας βγει πολύ σφικτό αραιώνουμε με παγωμένο νερό. Πρεπει να είναι σφικτό και αφράτο. Το μυστικό για το τραγανό κουρκούτι είναι το παγωμένο μείγμα, το οποίο θα μπει στο καυτό λάδι και θα δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θερμοκρασια του τηγανίσματος πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
Σκορδαλιά
Η καλή σκορδαλιά είναι αυτή που θα απογειώσει το πιάτο σας. Εδώ επίσης μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα είδη. Θα δούμε τη κλασσικη αυτή με την πατάτα. Μπορείτε να επιλέξετε να την αρωματίσετε π.χ. με ξηρούς καρπούς αλλά και να την χρωματίσετε πχ με παντζάρι.
- 1 κιλό πατάτες
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 100ml ελαιόλαδο
- Λίγο ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο για γαρνίρισμα
Βράζουμε τις πατάτες ιδανικά με φλούδα σε μέτρια φωτιά. Αφου βράσουν τις περνάμε από φούρνο για να πάρουμε την υγρασία τους. Χρησιμοποιούμε μύλο για να δημιουργήσουμε πουρέ και όχι blender ή mixer για να πετύχουμε αφρατη υφή και όχι μαστιχωτή. Στην συνέχεια ανακατεύουμε και τα υπόλοιπα υλικά και με απαλές κινήσεις ομογενοποιούμε.
Έτοιμοι να σερβίρουμε. Καλή σας απόλαυση και Χρόνια πολλά!
Ιωαννίδης Γιάννης
Extra tip:
Αν δεν τα καταφέρετε ή απλά βαρεθείτε ο Άσβεστολακος κάνει delivery με ένα τηλεφώνημα στο 210 8025298. Μπορείτε να ζητήσετε να γίνει η παράδοση και με pos. Αν και το ιδανικό είναι να το απολαμβάναμε στα τραπεζάκια του. Δεν πειράζει λίγο υπομονή για αυτό. Προς το παρόν μένουμε σπίτι..